You are here

Προσφορά δωρεάν γευμάτων στους μαθητές στη Φινλανδία ακόμη και σε συνθήκες καραντίνας

26/03/2020 15:33

Η πρακτική για προσφορά δωρεάν γευμάτων στους μαθητές και τις μαθήτριες στη Φινλανδία συνεχίζεται παρά τα αυστηρά μέτρα λόγω κορωνοϊού. Η παράδοση αυτή αποτελεί θεσμό από το 1948 και για πολλούς είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ισονομίας στην Φινλανδία.

Περίπου 200 μαθητές την ημέρα στην πρωτεύουσα Ελσίνκι διακόπτουν την εξ` αποστάσεως μελέτη τους και έρχονται στο σχολείο για ένα δωρεάν ζεστό γεύμα. Τα σχολεία είναι κλειστά για όλους τους μαθητές ηλικίας 10 ετών και άνω, ενώ σύμφωνα με το νόμο είναι ανοιχτά για πιο νεαρούς μαθητές, παρόλο που συστήνεται στους γονείς να μένουν στο σπίτι.

Σύμφωνα με τα μέτρα, τα παιδιά που προσέρχονται στα σχολεία για τα γεύματα είναι σε απόσταση ένα μέτρο μεταξύ τους, πλένουν τα χέρια τους και είναι υπό την επίβλεψη  δασκάλων.

Οι τοπικές αρχές έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν εάν τα σχολεία θα συνεχίσουν να παρέχουν γεύματα για τους περίπου 850,000 μαθητές. Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία για το πόσα σχολεία ανοίγουν για την παραχώρηση δωρεάν γευμάτων.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, τα μέτρα για περιορισμό της εξάπλωσης του ιού έχουν επιδεινώσει τα επίπεδα παιδικής φτώχειας παγκοσμίως ειδικά στα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και στις μονογονεϊκές οικογένειες.