You are here

Προσχέδιο Νέου Εκλογικού Νόμου ΕΕ

13/07/2018 15:35

Tο Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ (σε επίπεδο πρέσβεων) κατέληξε σε συμφωνία σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα για την επικαιροποίηση του εκλογικού νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Συμβούλιο ενέκρινε σχέδιο απόφασης για την τροποποίηση του εκλογικού νόμου του 1976, ο οποίος θεσπίζει ορισμένους κοινούς κανόνες σχετικά με τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μόλις ολοκληρωθεί το κείμενο σε όλες τις επίσημες γλώσσες, θα υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο θα κληθεί να δώσει τη συγκατάθεσή του για το πακέτο ως έχει.

Οι νέοι κανόνες επιδιώκουν να ενισχύσουν τη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές του ΕΚ, να ευαισθητοποιήσουν τον ευρωπαϊκό τους χαρακτήρα και να αποτρέψουν την παράνομη ψηφοφορία, τηρώντας παράλληλα τις συνταγματικές και εκλογικές παραδόσεις των κρατών μελών.

Μεταξύ μιας σειράς μέτρων, το Συμβούλιο προτείνει να καθοριστεί ένα υποχρεωτικό όριο από 2% έως 5% για τις εκλογικές περιφέρειες με περισσότερες από 35 έδρες. Ο κανόνας αυτός θα ισχύει και για τα κράτη μέλη μιας εκλογικής περιφέρειας. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να συμμορφωθούν με την υποχρέωση αυτή το αργότερο εγκαίρως για τις εκλογές του ΕΚ το 2024.

"Πρόκειται για μια ευπρόσδεκτη συμφωνία μετά από δυόμισι χρόνια διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του Συμβουλίου σχετικά με έναν κατάλογο προτάσεων μεταρρύθμισης, καθώς τα κράτη μέλη έκριναν σκόπιμο να εκσυγχρονίσουν ορισμένες πτυχές του εκλογικού νόμου της ΕΕ και να καθιερώσουν ένα ελάχιστο όριο σε επίπεδο ΕΕ, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι θα επικεντρωθεί προσεκτικά", δήλωσε η Ekaterina Zaharieva, αναπληρωτής πρωθυπουργός για τη δικαστική μεταρρύθμιση και υπουργός εξωτερικών της Βουλγαρίας

Άλλες αλλαγές στον εκλογικό νόμο της ΕΕ περιλαμβάνουν νέες διατάξεις σχετικά με τη «διπλή ψηφοφορία», την ψηφοφορία σε τρίτες χώρες, τις διαφορετικές μεθόδους ψηφοφορίας και την προβολή των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων στα κράτη μέλη.

Σύμφωνα με το κείμενο που συμφωνήθηκε στο Συμβούλιο, τα κράτη μέλη θα έχουν μελλοντικά την υποχρέωση να θεσπίζουν αποτελεσματικές κυρώσεις σε περιπτώσεις όπου ένας πολίτης της ΕΕ ψηφίζει σε περισσότερα του ενός κράτη μέλη. Θα πρέπει επίσης να ορίσουν τις αρχές επαφών για την ανταλλαγή δεδομένων σχετικά με τους πολίτες που επιθυμούν να ψηφίσουν ή να καταστούν υποψήφιοι στα κράτη μέλη των οποίων δεν είναι υπήκοοι. Αυτή η ανταλλαγή πληροφοριών θα πρέπει να ξεκινήσει τουλάχιστον έξι εβδομάδες πριν από τις εκλογές του ΕΚ.

Τα κράτη μέλη θα ενθαρρυνθούν επίσης να λάβουν μέτρα για να επιτρέψουν στους πολίτες τους που διαμένουν σε τρίτες χώρες να ψηφίσουν στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, θα παραμείνουν ελεύθερα να αποφασίσουν επί του θέματος αυτού σύμφωνα με την εθνική τους νομοθεσία.

Οι νέοι κανόνες αναγνωρίζουν επίσης το δικαίωμα των κρατών μελών να επιτρέπουν διαφορετικές μορφές ψηφοφορίας, συμπεριλαμβανομένης της ψηφοφορίας μέσω του Διαδικτύου, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται ορισμένοι αυστηροί όροι, καθώς και την εμφάνιση του ονόματος ή του λογοτύπου των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων σε ψηφοδέλτια.