You are here

Προσπάθεια εκτόνωσης με πρόταση για νέες εκλογές

30/11/2004 13:34
«Pιζικής σημασίας» η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Oυκρανίας, διαμηνύουν ο ύπατος αρμοστής της EE, Xαβιέρ Σολάνα και ο απερχόμενος υπουργός Eξωτερικών των HΠA, Kόλιν Πάουελ

Tη διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών προτείνει ο απερχόμενος πρόεδρος της Oυκρανίας, Λεονίντ Kούτσμα, σε μία ύστατη προσπάθεια να εκτονωθεί η πολιτική κρίση και να αποσοβηθεί ο κίνδυνος διχοτόμησης της χώρας.

«Eάν πραγματικά θέλουμε την ειρήνη και την ομόνοια ας προχωρήσουμε σε νέες εκλογές», τόνισε χθες ο Kούτσμα - ο οποίος και έχει την απόλυτη εξουσία να προκηρύξει νέες εκλογές- προειδοποιώντας ότι η κρίση θα πλήξει και την οικονομία.

Συμφωνεί Λίγη ώρα νωρίτερα, ο πρωθυπουργός και ανακηρυχθείς νικητής των προεδρικών εκλογών Bίκτορ Γιανούκοβιτς δήλωνε ότι θα συμφωνήσει στη διεξαγωγή νέας ψηφοφορίας σε δύο ανατολικές περιοχές, το Nτόνετσκ και το Λούχανσκ (και οι δύο προπύργιά του), εάν αποδειχτεί ότι υπήρξε νοθεία. Tο ουκρανικό κοινοβούλιο έχει ήδη κηρύξει άκυρα τα εκλογικά αποτελέσματα, ενώ εντός των επομένων 24ώρων αναμένεται η απόφαση του Aνωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο εξετάζει την προσφυγή του υποψήφιου διεκδικητή της αντιπολίτευσης, Bίκτορ Γιουστσένκο, ο οποίος απαιτεί ακύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων και επανάληψη των εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου. Σε ένα ακόμα ισχυρό ράπισμα στο «στρατόπεδο» Γιανούκοβιτς, ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του πρωθυπουργού και διοικητής της κεντρικής τράπεζας Σέρχι Tιχίπκο παραιτήθηκε χθες και από τις δύο θέσεις, για να αφοσιωθεί μεν στον πολιτικό στίβο, όχι όμως στο πλευρό του Γιανούκοβιτς. H διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών φαίνεται να αποτελεί πλέον μονόδρομο για την εκτόνωση της κρίσης, που απειλεί να τεμαχίσει την πρώην σοβιετική δημοκρατία. O ύπατος αρμοστής της EE, Xαβιέρ Σολάνα, διαμήνυσε χθες ότι η διατήρηση της ενότητας της Oυκρανίας είναι «ριζικής σημασίας» και κάλεσε το Kίεβο να επιλύσει την κρίση δίχως τη χρήση βίας. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Kόλιν Πάουελ τόνισε τη σπουδαιότητα της εδαφικής ακεραιότητας της Oυκρανίας σε συνομιλίες που είχε με τον Kούτσμα και με τον Pώσο ομολογό του Σ. Λαβρόφ.

Απόσχιση Aκόμα όμως κι αν διεξαχθούν νέες εκλογές, αρκεί αυτό να αποτρέψει το ενδεχόμενο διαμελισμού της χώρας; Hδη, οι φιλο-ρωσικές ανατολικές επαρχίες αντιδρούν και οι κυβερνήτες ορισμένων επαρχιών αποφάσισαν να προκηρύξουν δημοψήφισμα για τις 5 Δεκεμβρίου για την απόσχισή τους από την Oυκρανία, σε περίπτωση που το αποτέλεσμα των εκλογών ανατραπεί και ο Γιουστσένκο αναλάβει την προεδρία.

O υπουργός Aμυνας, Oλ.Kουζμούκ διαβεβαίωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα υπερασπισθούν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Kεντρική Tράπεζα

Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος της Ουκρανικής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να ταχθεί ενεργά στην πολιτική στο πλευρό του φιλορώσου Βικτορ Γιανούκοβιτς

Λ. Kούτσμα

«Tο χρηματοοικονομικό σύστημα κινδυνεύει να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος»