You are here

Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στην Αγγλία λόγω της Όμικρον

09/12/2021 06:26

Τη μετάβαση στο κυβερνητικό Σχέδιο Β με πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στην Αγγλία για τον περιορισμό διασποράς της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

Σε συνέντευξη Τύπου από την Ντάουνινγκ Στριτ το βράδυ της Τετάρτης, ο Βρετανός Πρωθυπουργός είπε ότι η παραλλαγή Όμικρον διαδίδεται ταχύτερα από τη Δέλτα και ο χρόνος διπλασιασμού των κρουσμάτων πιστεύεται ότι είναι μεταξύ δύο και τριών ημερών. Σημείωσε ότι ήδη έχουν ανιχνευθεί 568 κρούσματα της παραλλαγής και για το λόγο αυτό η «αναλογική και υπεύθυνη» κίνηση είναι η μετάβαση στο σχέδιο Β, με στόχο την επιβράδυνση της μετάδοσης του ιού.

Έτσι λοιπόν, επανέρχεται η οδηγία εργασίας από το σπίτι για όποιον μπορεί, με ισχύ από τη Δευτέρα.

Από την Παρασκευή η υποχρέωση χρήση μάσκας επεκτείνεται σε περισσότερους στεγασμένους χώρους, πέρα από τα καταστήματα λιανικής και τα μέσα συγκοινωνίας, όπως σε θέατρα και κινηματογράφους, όχι όμως σε χώρους εστίασης.

Υιοθετείται επίσης το πιστοποιητικό εμβολιασμού για είσοδο σε ορισμένους χώρους, συγκεκριμένα σε νυχτερινά κλαμπ διασκέδασης και άλλους χώρους με μεγάλα πλήθη. Το πιστοποιητικό θα απαιτείται σε στεγασμένους χώρους με περισσότερους από 500 όρθιους θαμώνες, σε εξωτερικούς χώρους με πάνω από 4.000 καθήμενους θεατές και σε κάθε άλλο χώρο με πάνω από 10.000 ανθρώπους, όπως τα ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Δεκτά θα γίνονται, ωστόσο, για όποιον δεν έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού και αρνητικά rapid τεστ αντιγόνου. Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα αρκούν για την ώρα οι δύο δόσεις, αν και θα εξεταστεί αν και ποτέ θα αρχίσουν να απαιτούνται τρεις δόσεις.

Ο κ. Τζόνσον ανακοίνωσε επίσης ότι οι επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού θα υποβάλλονται σε καθημερινά τεστ και δε θα έχουν υποχρέωση καραντίνας αν δεν έχουν θετικό αποτέλεσμα.

Οι μελλοντικές αποφάσεις για τα περιοριστικά μέτρα, πρόσθεσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός, θα κριθούν από τέσσερις παράγοντες: Tην αποτελεσματικότητα των εμβολίων, τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της παραλλαγής Όμικρον, το ρυθμό διασποράς της παραλλαγής και το επίπεδο των νοσηλειών.

Ερωτηθείς πώς αναμένει από τους πολίτες να συμμορφωθούν με τα νέα μέτρα όταν συνεργάτες τους χλεύαζαν τους κανόνες αναφερόμενοι στο καταγγελλόμενο παράτυπο πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ πέρυσι τα Χριστούγεννα, ο Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε ότι κατανοεί την οργή του κόσμου αλλά ότι είναι κατανοητή από όλους η ανησυχία των επιστημόνων.

ΚΥΠΕ