You are here

Πρόστιμα €6,45 εκ. για καρτέλ στην αγορά παραγώγων επιτ. γιέν

28/05/2021 15:00

Η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα ότι υιοθέτησε εκ νέου μια απόφαση περί συμπράξεων κατά της ICAP επειδή παραβίασε τους κανόνες της ΕΕ για την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία διευκολύνοντας διάφορα καρτέλ στον τομέα της εμπορικής αγοράς παράγωγων επιτοκίων γιεν («YIRDs»).

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν επιβάλει πλέον συνολικά πρόστιμα 6,45 εκατομμυρίων ευρώ στην ICAP plc (τώρα ονομάζεται NEX International Limited), την ICAP Management Services Ltd και την ICAP New Zealand Limited.

Σημειώνεται ότι τα YIRD είναι χρηματοοικονομικά προϊόντα, τα οποία χρησιμοποιούνται από τράπεζες ή εταιρείες για τη διαχείριση του κινδύνου διακυμάνσεων των επιτοκίων.

Τον Φεβρουάριο του 2015, η Κομισιόν εξέδωσε απόφαση για την επιβολή προστίμων στις ίδιες οντότητες της ICAP για τη διευκόλυνση έξι διμερών παραβάσεων στον τομέα YIRD.

Τον Νοέμβριο του 2017, το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ (ΓΔΕΕ) ακύρωσε μία από τις έξι παραβάσεις και μείωσε τη διάρκεια τεσσάρων παραβάσεων.

Το ΓΔΕΕ ακύρωσε επίσης τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στην ICAP λόγω ανεπαρκούς αιτιολογίας.

Τον Ιούλιο του 2019, το Δικαστήριο της ΕΕ (ΔΕΕ) απέρριψε την έφεση της Κομισιόν και, καθώς η ICAP δεν άσκησε έφεση, τα πορίσματα του ΓΔΕΕ σχετικά με την ευθύνη της ICAP για τις πέντε παραβάσεις κατέστησαν οριστικά, αν και χωρίς πρόστιμα.

Η σημερινή απόφαση, που διορθώνει το διαδικαστικό σφάλμα και περιλαμβάνει λεπτομερή αιτιολογία για τον υπολογισμό του προστίμου, επιβάλλει πρόστιμα στις τρεις οντότητες της ICAP που συμμετείχαν στις πέντε παραβάσεις εκείνη τη στιγμή.

Η απόφαση είναι σύμφωνη με την πολιτική της Κομισιόν να επιδιώκει αποτελεσματική και αποτρεπτική επιβολή κατά των συμπράξεων.

ΚΥΠΕ