You are here

Πρόστιμο Κομισιόν €48 εκ. σε σιδηροδρομικές εταιρείες

20/04/2021 14:11

Η Κομισιόν επέβαλε σήμερα πρόστιμο 48 εκ. ευρώ στις σιδηροδρομικές εταιρείες Österreichische Bundesbahnen (ÖBB), Deutsche Bahn (DB) και Société Nationale des Chemins de fer belges / Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (SNCB) για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι εταιρείες συμμετείχαν σε ένα καρτέλ κατανομής πελατών, το οποίο αφορούσε υπηρεσίες διασυνοριακών σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών σε βασικούς σιδηροδρομικούς διαδρόμους στην ΕΕ.

Η έρευνα της Κομισιόν αποκάλυψε ότι οι τρεις σιδηροδρομικές εταιρείες συντονίστηκαν με την ανταλλαγή αθέμιτων πληροφοριών σχετικά με τα αιτήματα των πελατών για ανταγωνιστικές προσφορές και παρείχαν η μία στην άλλη υψηλότερες τιμές για την προστασία της αντίστοιχης επιχείρησής τους.

Οι τρεις εταιρείες παραδέχτηκαν τη συμμετοχή τους στο καρτέλ και συμφώνησαν να διευθετήσουν την υπόθεση.

Η παράβαση αφορούσε υπηρεσίες διασυνοριακών σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών στην ΕΕ που παρέχονται από την BBB, DB και SNCB βάσει του μοντέλου κατανομής εμπορευματικών μεταφορών και πραγματοποιήθηκε σε "blocktrains".

Επιπλέον, η Κομισιόν αποφάσισε να παρατείνει την προσωρινή παραίτηση από δασμούς και φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στις εισαγωγές από χώρες εκτός ΕΕ ιατρικών συσκευών και προστατευτικού εξοπλισμού, που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του COVID-19, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Η παράταση λαμβάνει υπόψη τις προκλήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη στην καταπολέμηση του COVID -19 πανδημία, και το γεγονός ότι οι εισαγωγές αυτών των προϊόντων παραμένουν σημαντικές. Το μέτρο θα συνεχίσει να υποστηρίζει οικονομικά τα κράτη μέλη στην παροχή εξοπλισμού όπως μάσκες ή αναπνευστήρες στο ιατρικό προσωπικό και τους ασθενείς που τα χρειάζονται περισσότερο.

Η Κομισιόν και η Αυστρία ανακοινώνουν σήμερα τη σύναψη συμφωνιών για την παράδοση εμβολίων COVID-19 για τα Δυτικά Βαλκάνια. Οι 651.000 δόσεις χρηματοδοτούνται μέσω του πακέτου των 70 εκατομμυρίων ευρώ που εγκρίθηκε από την Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2020 και θα μοιραστούν με τη διευκόλυνση της Αυστρίας. Η πρώτη παράδοση σε όλους τους εταίρους της περιοχής αναμένεται τον Μάιο, με τακτικές δόσεις να συνεχίζονται μέχρι τον Αύγουστο.

Τέλος, η Κομισιόν μαζί με την Ευρωπαϊκή Κοινή Επιχείρηση Υπολογιστών Υψηλών Επιδόσεων και την Κυβέρνηση της Σλοβενίας θα εγκαινιάσουν τη λειτουργία του υπερυπολογιστή Vega σε τελετή υψηλού επιπέδου στο Μάριμπορ - του πρώτου υπερυπολογιστή της ΕΕ που αποτελεί κοινή επένδυση 17,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο νέος υπερυπολογιστής Vega είναι ικανός για 6,9 Petaflops ισχύος υπολογιστή και θα υποστηρίξει την ανάπτυξη εφαρμογών σε πολλούς τομείς, όπως μηχανική εκμάθηση, τεχνητή νοημοσύνη και ανάλυση δεδομένων υψηλής απόδοσης. Υπολογίζεται ότι θα βοηθήσει τους Ευρωπαίους ερευνητές και τη βιομηχανία να σημειώσουν σημαντική πρόοδο στον τομέα της βιομηχανικής, της πρόγνωσης του καιρού, της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, της εξατομικευμένης ιατρικής, καθώς και στην ανακάλυψη νέων υλικών και φαρμάκων που θα ωφελήσουν τους πολίτες της ΕΕ.

ΚΥΠΕ