You are here

Πρόστιμο μαμούθ €4,5 δισ. επέβαλε στην UBS γαλλικό δικαστήριο

20/02/2019 17:39

Την επιβολή προστίμου ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, επέβαλε την Τετάρτη γαλλικό δικαστήριο στην ελβετική τράπεζα UBS AG, βρίσκοντας την τράπεζα ένοχη για παράνομες ενέργειες προσέλκυσης πελατών στη Γαλλία και για τη νομιμοποίηση εσόδων από φοροδιαφυγή.

Η UBS, η οποία αρνήθηκε τις κατηγορίες, ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Οι μετοχές της UBS υποχώρησαν κατά 2%.

Η απόφαση θα εξεταστεί προσεκτικά από τις ευρωπαϊκές τραπεζικές αρχές στις οποίες έχουν ασκηθεί πιέσεις από τις ρυθμιστικές αρχές να ενισχύσουν τη συμμόρφωση με τους κανόνες για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που έχουν θεσπιστεί από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Το πρόστιμο, το οποίο υπερβαίνει τα καθαρά κέρδη της τράπεζας κατά το 2018, περιλαμβάνει  πρόστιμο ύψους 3,7 δισ. ευρώ και πρόσθετες ζημίες ύψους 800 εκατ. ευρώ στο γαλλικό κράτος. Η UBS, τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 4,9 δισ. δολαρίων για το 2018.

"Αυτή η απόφαση είναι ακατανόητη. Θα κάνουμε έφεση", δήλωσε ο γενικός σύμβουλος της UBS, Markus Diethelm, στους δημοσιογράφους έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου.

"Δεν έχουμε δει γεγονότα και στοιχεία", σημείωσε.

Η εξέταση της έφεσης θα μπορούσε να κρατήσει για χρόνια και η τράπεζα δεν θα πρέπει να πληρώσει κάτι μέχρι να εξεταστούν όλες οι εφέσεις.

Το ύψος των προστίμων αποτελεί ρεκόρ για τη Γαλλία και είναι υπερδιπλάσια από τα 2,46 δισ. δολάρια που η ελβετική τράπεζα έχει στη διάθεση της για κάλυψη πιθανών προστίμων από δικαστικές και ρυθμιστικές απαιτήσεις.

ΚΥΠΕ