You are here

Προτάσεις για 'ΑΙ' και ανταλλαγή δεδομένων ενέκρινε το Κολέγιο των Επιτρόπων

25/04/2018 13:53

Ένα πακέτο προτάσεων και μέτρων με στόχο να τεθεί η ανάπτυξη της τεχνολογίας της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στην υπηρεσία των Ευρωπαίων πολιτών, αλλά και μια δέσμη μέτρων για την αύξηση της διαθεσιμότητας δεδομένων και την ενίσχυση της ελεύθερης ροής μη προσωπικών δεδομένων στην Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, ενέκρινε σήμερα το Κολέγιο των Επιτρόπων και παρουσίασαν στον Τύπο στις Βρυξέλλες, ο Αντιπρόεδρος Άνσιπ και οι συναρμόδιοι Επίτροποι Κάρλος Μοέδας, Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα και Μαρίγια Γκάμπριελ.

Σύμφωνα με το πακέτο που υιοθέτησε το Κολέγιο, η Κομισιόν προτείνει μια τριπλή προσέγγιση για την αύξηση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στην τεχνολογία "ΑΙ", την προετοιμασία για κοινωνικοοικονομικές αλλαγές και τη διασφάλιση κατάλληλου δεοντολογικού και νομικού πλαισίου. Αυτή η πρωτοβουλία ακολουθεί το αίτημα των Ευρωπαίων ηγετών για μια ευρωπαϊκή προσέγγιση για την ΑΠ.

Αναλυτικά, η ΕΕ (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας) θα πρέπει να αυξήσει τις επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία στον τομέα της πνευματικής ιδιοκτησίας τουλάχιστον κατά 20 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του 2020. Για να υποστηρίξει αυτές τις προσπάθειες, η Κομισιόν αυξάνει τις επενδύσεις της σε 1,5 δις ευρώ για την περίοδο 2018- 2020 στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας του προγράμματος «HORIZON 2020». Η επένδυση αυτή αναμένεται να προκαλέσει επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 2,5 δισ. Ευρώ από υφιστάμενες συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για παράδειγμα σε μεγάλα δεδομένα και ρομποτική.

Επιπλέον, θα κινητοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων για την παροχή πρόσθετης στήριξης στις εταιρείες και στις νεοσύστατες επιχειρήσεις για επενδύσεις στην "ΑI". Με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, ο στόχος είναι να κινητοποιηθούν έως το 2020 συνολικά επενδύσεις άνω των 500 εκατ. Ευρώ σε διάφορους βασικούς τομείς.

Την ίδια ώρα η Κομισιόν προτείνει νομοθεσία για τη διάθεση περισσότερων δεδομένων για περαιτέρω χρήση και μέτρα για την ευκολότερη ανταλλαγή δεδομένων. Αυτό καλύπτει δεδομένα από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και το περιβάλλον καθώς και δεδομένα έρευνας και υγείας.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης "πολλές θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν, αλλά άλλες θα εξαφανιστούν και οι περισσότερες θα μεταμορφωθούν". Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Κομισιόν ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να εκσυγχρονίσουν τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης τους και να υποστηρίξουν τις μεταβάσεις στην αγορά εργασίας, βασιζόμενες στον ευρωπαϊκό πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων. Οι προτάσεις στο πλαίσιο του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ (2021-2027) θα περιλαμβάνουν ενισχυμένη υποστήριξη για την κατάρτιση σε προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένης της εμπειρογνωμοσύνης που σχετίζεται με την AI.

Η Κομισιόν σημειώνει δε ότι "όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε μετασχηματιστική τεχνολογία, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εγείρει νέα ηθικά και νομικά ζητήματα, που σχετίζονται με την ευθύνη ή με ενδεχομένως μεροληπτική λήψη αποφάσεων".

Η Κομισιόν θα παρουσιάσει δεοντολογικές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την ανάπτυξη της ΑΠ μέχρι τα τέλη του 2018, βασιζόμενη στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη αρχές όπως η προστασία δεδομένων και διαφάνεια, και αξιοποιώντας τις εργασίες της Ευρωπαϊκής Ομάδας για τη Δεοντολογία της Επιστήμης και της Νεολαίας Τεχνολογίες.

Τέλος σε ότι αφορά τις προτάσεις για τη διακίνηση μη προσωπικών δεδομένων, η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει τα εξής:

- Καλύτερη πρόσβαση και επαναχρησιμοποίηση δεδομένων του δημόσιου τομέα, με οδηγία που θα αφορά τα δεδομένα που κατέχουν δημόσιες επιχειρήσεις στον τομέα των μεταφορών και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Οι νέοι κανόνες περιορίζουν τις εξαιρέσεις που επιτρέπουν στους δημόσιους φορείς να χρεώνουν περισσότερο από το οριακό κόστος της διάδοσης των δεδομένων για την επαναχρησιμοποίηση των δεδομένων τους. Επίσης, διευκολύνουν την επαναχρησιμοποίηση ανοικτών δεδομένων έρευνας που προκύπτουν από δημόσια χρηματοδότηση και υποχρεώνουν τα κράτη μέλη να αναπτύξουν πολιτικές ανοικτής πρόσβασης.

- Επιστημονική ανταλλαγή δεδομένων το 2018 με ένα νέο σύνολο συστάσεων αφορά τις πολιτικές και τις τεχνολογικές αλλαγές. Οι συστάσεις θα προσφέρουν καθοδήγηση σχετικά με την εφαρμογή πολιτικών ανοιχτής πρόσβασης, σύμφωνα με τους ανοικτούς στόχους της επιστήμης, τα ερευνητικά δεδομένα και τη διαχείριση των δεδομένων, τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού επιστημονικού cloud Open Science και την παραγωγή κειμένου και δεδομένων. Υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία των κινήτρων, των ανταμοιβών, των δεξιοτήτων και των μετρήσεων που είναι κατάλληλα για τη νέα εποχή της δικτυωμένης έρευνας.

-  Κοινή χρήση δεδομένων ιδιωτικού τομέα σε περιβάλλοντα μεταξύ επιχειρήσεων και μεταξύ επιχειρήσεων μέσω καθοδήγησης στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ σχετικά με τις νομικές και τεχνικές αρχές που πρέπει να διέπουν την κοινή χρήση δεδομένων και τη συνεργασία στον ιδιωτικό τομέα και τέλος

- εξασφάλιση δεδομένων για την υγειονομική περίθαλψη των πολιτών με παράλληλη προώθηση της ευρωπαϊκής συνεργασίας.  Η πρόταση εξασφαλίζει την πρόσβαση των πολιτών στα δεδομένα υγείας τους και εισάγοντας τη δυνατότητα διασυνοριακή ανταλλαγής δεδομένων για την παροχή περισσότερων εξατομικευμένων διαγνώσεων και ιατρικής θεραπείας και την καλύτερη πρόβλεψη των επιδημιών.  Η σημερινή πρόταση καλύπτει επίσης τη διαλειτουργικότητα των ηλεκτρονικών ιατρικών φακέλων καθώς και ένα μηχανισμό εθελοντικού συντονισμού για την ανταλλαγή δεδομένων - συμπεριλαμβανομένων των γονιδιωματικών δεδομένων - για την πρόληψη και την έρευνα των ασθενειών.