You are here

Προτάσεις για βελτίωση της νομοθεσίας της ΕΕ

29/04/2021 13:51

Προτάσεις με τις οποίες εισηγείται αρκετές βελτιώσεις στη νομοθετική διαδικασία της ΕΕ, ανακοίνωσε η Κομισιόν και συγκεκριμένα ο Αντιπρόεδρος Σέφτσοβιτς.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι η συνεργασία μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, με τα κράτη μέλη και τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών εταίρων, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών, είναι καίριας σημασίας.

Προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση των τρεχουσών και μελλοντικών προκλήσεων, η Επιτροπή πρότεινε τις ακόλουθες ενέργειες:

  • Κατάργηση της γραφειοκρατίας και άρση των εμποδίων που επιβραδύνουν την κατασκευή των υποδομών του 21ου αιώνα, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, τις περιφέρειες και βασικά ενδιαφερόμενα μέρη.
  • Απλούστευση των δημόσιων διαβουλεύσεων με τη θέσπιση μίας και μόνο «Πρόσκλησης υποβολής στοιχείων», στη βελτιωμένη διαδικτυακή πύλη «Πείτε την άποψή σας».
  • Θέσπιση μιας προσέγγισης «μία (ρύθμιση) εντός, μία εκτός», για την ελαχιστοποίηση των επιβαρύνσεων για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις επιπτώσεις και τις δαπάνες εφαρμογής της νομοθεσίας, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η αρχή αυτή διασφαλίζει ότι οποιεσδήποτε άρτι θεσπισμένες επιβαρύνσεις αντισταθμίζονται με την αφαίρεση ισοδύναμων επιβαρύνσεων στον ίδιο τομέα πολιτικής.
  • Συνεκτίμηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να διασφαλιστεί ότι όλες οι νομοθετικές προτάσεις συμβάλλουν στο θεματολόγιο της βιώσιμης ανάπτυξης του 2030.
  • Βελτίωση του τρόπου με τον οποίο η βελτίωση της νομοθεσίας αντιμετωπίζει και στηρίζει τη βιωσιμότητα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
  • Ενσωμάτωση της στρατηγικής διερεύνησης προοπτικών στη χάραξη πολιτικής, ώστε να διασφαλιστεί η καταλληλότητά της για το μέλλον, λαμβάνοντας, για παράδειγμα, υπόψη τις αναδυόμενες μεταβάσεις στο πράσινο, το ψηφιακό, το γεωπολιτικό και το κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο.