You are here

Προτάσεις και επικρίσεις επί της ομιλίας Φον ντερ Λάιεν

15/09/2021 14:55

Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης ακολούθησε της ομιλίας της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με τους ηγέτες των πολιτικών ομάδων να εστιάζουν σε προτάσεις αλλά και επικρίσεις κατά της Επιτροπής. Οι πολιτικές ομάδες κατέθεσαν σειρά προτάσεων αλλά και επικρίσεων επί της ομιλίας της κ. Φον ντερ Λάιεν.

Βέμπερ: Θέσεις εργασίας και κοινή άμυνα

Ο επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP) Μάρτιν Βέμπερ σημείωσε πως αν και δεν κύλησαν όλα ομαλά, η Ευρώπη κατάφερε να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις, καθώς καμία άλλη ήπειρος δεν έχει φτάσει στα ίδια επίπεδα εμβολιασμών, παρέχοντας ταυτόχρονα εμβόλια σε άλλες χώρες. «Η κρίση ξεκίνησε στην Κίνα, στην Ευρώπη βρήκαμε τις λύσεις» σημείωσε.

Ο κ. Βέμπερ εστίασε την παρέμβασή του σε δυο θέματα: την ανάγκη διασφάλισης θέσεων εργασίας μετά την κρίση, και την ανάγκη για κοινή άμυνα καθώς Ρωσία και Κίνα ετοιμάζονται να συμπληρώσουν το κενό που άφησαν οι ΗΠΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατέθεσε μια σειρά προτάσεων, περιλαμβάνοντας την απάλειψη της γραφειοκρατίας στους τομείς της έρευνας που αφορούν και το κλίμα, την έναρξη διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ για θέματα εργασίας, την ενεργοποίηση της κοινής άμυνας με τα εργαλεία που έχει τώρα στην επαφή της η ΕΕ, την ανακατεύθυνση κονδυλίων για καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, και την μετατροπή της Europol σε ένα «ευρωπαϊκό FBI».

Γκαρσία: Ανάκαμψη με κοινωνική συνοχή

Η επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (S&D), Ιράτσε Γκαρσία Πέρεζ καλωσόρισε την πρόοδο που σημειώθηκε σε σχέση με την περσινή ομιλία της προέδρου της Κομισιόν, καθώς το ψηφιακό πάσο έχει υιοθετηθεί ενώ έχει ξεκινήσει να παρέχεται χρηματοδότηση από τα ταμεία του NextGenerationEU.

Η κ. Γκαρσία επεσήμανε πως η πολιτική της ομάδα ήταν εξ αρχής υπέρ του να κατευθυνθούν αυτά τα κονδύλια προς ένα βιώσιμο μέλλον, μεταξύ άλλων στα θέματα περιβάλλοντος. Αυτό που λείπει κατά την κ. Γκαρσία είναι νομοθεσία προστασίας της βιοποικιλότητας.

Αναφερόμενη στην έλλειψη ισορροπίας σε θέματα κοινωνικής συνοχής, σημείωσε πως αυτοί που υποφέρουν περισσότερο κατά την πανδημία είναι οι πιο ευάλωτοι, όπως οι εργαζόμενοι με χαμηλότερη εξειδίκευση και οι μετανάστες που χρησιμοποιούνται ως αποδιοπομπαίος τράγος.

Καλωσόρισε την ανακοίνωση της κ. Φον ντερ Λάιεν κατά της βίας σε βάρος των γυναικών, σημειώνοντας πως οι Σοσιαλιστές το ζητούσαν εδώ και χρόνια, και πρόσθεσε πως δεν αντιλαμβάνεται πώς μπορούν να υπάρχουν πολιτικές ομάδες που διαφωνούν.

Σε σχέση με την μετανάστευση, έκανε λόγο για ηθικό καθήκον, συνδέοντας το ζήτημα με την κατάσταση στο Αφγανιστάν και εγείροντας την ανάγκη η ΕΕ να ξεπεράσει τον κανόνα της ομοφωνίας στην εξωτερική πολιτική.

Τσιόλος: Η Επιτροπή να αξιοποιήσει τον μηχανισμό για το κράτος δικαίου

Ο επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων (Renew), Ντέκλαν Τσιόλος, επέκρινε την Πρόεδρο της Κομισιόν πως συχνά επιλέγει τις διπλωματικές διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη στο Συμβούλιο από το να προωθεί πολιτικές μαζί με το Κοινοβούλιο.

Αναφέρθηκε στις «αναζωπυρώσεις» αντιδημοκρατικών πολιτικών και επέκρινε την Κομισιόν για το ότι μιλά για το κράτος δικαίου αλλά δεν αξιοποιεί τον μηχανισμό διασύνδεσης κονδυλίων με το κράτος δικαίου που έχει υιοθετήσει το Ευρωκοινοβούλιο.

Πρόσθεσε πως και στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, στη μετανάστευση και στην ψηφιακή πολιτική, το Κοινοβούλιο χρειάζεται την Κομισιόν για να επηρεάσει τις θέσεις του Συμβουλίου και πως δεν αρκεί η Κομισιόν να καταθέτει προτάσεις.

Εξέφρασε επίσης την ανυπομονησία του να δει να γίνεται πραγματικότητα η «γεωπολιτική Κομισιόν» που είχε υποσχεθεί η κ. Φον ντερ Λάιεν. Η κατάσταση στο Αφγανιστάν, συνέχισε, δείχνει πως χρειάζεται όραμα το οποίο όπως είπε βλέπει να υπάρχει από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου αλλά όχι από την Πρόεδρο της Κομισιόν.

Όπως είπε, ένας στόχος που αξίζει την προσοχή μιας «γεωπολιτικής Κομισιόν» είναι να αναλάβει η Ευρώπη την ηγεσία της προσπάθειας υπέρ των εμβολιασμών ανά το παγκόσμιο, και διερωτήθηκε πώς μπορεί η Ευρώπη να νιώθει περήφανη όταν μόλις το 3% στην Αφρική έχει λάβει την πρώτη δόση.

Λαμπέρ: Επίσπευση, όχι σταδιακή εφαρμογή των πράσινων πολιτικών

Ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, Φιλίπ Λαμπέρ, επεσήμανε πως πλέον είναι ξεκάθαρο πως η δράση για την κλιματική αλλαγή επείγει, όπως επιβεβαίωσε και η τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC). Αυτό που πρέπει να κάνει η Ευρώπη, σημείωσε, είναι η επίσπευση της εφαρμογής των σχεδιασμών της.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ανάγκη να δοθεί τέλος στην επιδότηση της βιομηχανίας των ορυκτών καυσίμων χωρίς καθυστέρηση και πως η σταδιακή προσέγγιση της Κομισιόν θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Όσον αφορά τη διεθνή πολιτική, ο κ. Λαμπέρ επεσήμανε πως μετά την ταπείνωση της ΕΕ στην Άγκυρα και τη Μόσχα, στις σχέσεις με την Κίνα αλλά και τα τελευταία γεγονότα στο Αφγανιστάν, η ΕΕ πρέπει να αντιληφθεί πως θα είναι διεθνής παίκτης μόνο αν τα κράτη μέλη μοιραστούν την κυριαρχία τους, καθώς ακόμα και το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό κράτος είναι νάνος παγκόσμια.

Σε σχέση με την μετανάστευση, δήλωσε σοκαρισμένος για το ότι ορισμένα κράτη μέλη έσπευσαν την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η κρίση να επικεντρωθούν στο πώς θα επιστρέψουν Αφγανούς πρόσφυγες.

Μόιτεν: Όχι στον συγκεντρωτισμό και τις δαπάνες

Ο αντιπρόεδρος της ακροδεξιάς ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας (ID) Γιόργκ Μόιτεν χαρακτήρισε την ομιλία της κ. Φον ντερ Λάιεν γεμάτη με καθησυχαστικά λόγια τα οποία δεν χρειάζεται και έκανε λόγο για μια πολιτική που παραπέμπει σε «όργιο δαπανών, συγκεντρωτισμού και επιδοτήσεων».

Επέκρινε επίσης την ενεργειακή πολιτική της Κομισιόν, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Γερμανία όπου, όπως είπε, λόγω της ταυτόχρονης απομάκρυνσης από τον άνθρακα και την πυρηνική ενέργεια οι τιμές του ηλεκτρισμού έχουν αυξηθεί δραματικά.

Η πρόοδος σύμφωνα με τον κ. Μόιτεν δεν θα έρθει μέσω σχεδιαζόμενης οικονομίας και «ψευδο-οικολογικών» πρότζεκτ, αλλά μέσω της επένδυσης στην τεχνολογία και στην πυρηνική ενέργεια, πρόσθεσε.

Φίτο: Τα κονδύλια του NextGenerationEU δεν αρκούν

Ο συμπρόεδρος της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) Ραφαέλε Φίτο σημείωσε πως καθώς η πανδημία συνεχίζεται και οι διεθνείς προκλήσεις αυξάνονται, θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως για την ανάκαμψη δεν αρκούν τα κονδύλια του NextGenerationEU.

Όπως είπε, δεν υπήρξε καμία αναφορά στον «ελέφαντα στο δωμάτιο», το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Θα ήταν λάθος, πρόσθεσε, να επιστρέψουμε στην κατάσταση πριν την πανδημία «λες και δεν έγινε τίποτα».

Σε σχέση με το κράτος δικαίου, ανέφερε πως η ομάδα του δεν ενδιαφέρεται για ένα «πρότζεκτ ομοσπονδιοποίησης», όπως χαρακτήρισε τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και πρόσθεσε πως η Ευρώπη πρέπει να σέβεται την κυριαρχία των κρατών και όχι να προσπαθεί ως πλειοψηφία να επιβάλει τις απόψεις της σε μια μειοψηφία.

Σίρντεβαν: Κατώτατο μισθό, δίκαιη φορολογία, καταπολέμηση της φτώχειας

Ο συμπροεδρος της ομάδας της Αριστεράς, Μάρτιν Σίρντεβαν, εστίασε στο θέμα της άρσης των πατεντών για τα εμβόλια, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε εμβόλια στις φτωχές χώρες, υπενθυμίζοντας τη διεθνή στήριξη στην ιδέα και διερωτώμενος πότε η Κομισιόν θα άρει τις αντιρρήσεις της.

Ο κ. Σίρντεβαν αναφέρθηκε και στο ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι δέκα πιο πλούσιοι δισεκατομμυριούχοι στην ΕΕ έχουν αυξήσει την περιουσία τους κατά 180 δις, ενώ ένα στα πέντε παιδιά στην ΕΕ ζει σε κατάσταση φτώχειας.

Επισημαίνοντας πως δεν θα πρέπει οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι να πληρώσουν την κρίση, αναφέρθηκε στην ανάγκη θέσπισης κατώτατου μισθού, αλλά και δίκαιης φορολογίας και καταπολέμησης της φτώχειας.

Πρόσθεσε πως η Δύση βρίσκεται σε κρίση μετά την ήττα του NATO στο Αφγανιστάν και επέκρινε τις προτάσεις Μπορέλ που εστιάζουν σε «πιο στρατιωτικές λύσεις» όπως είπε, προσθέτοντας πως τα χρήματα αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν για καταπολέμηση της φτώχειας.

Εκ μέρους της ομάδας των μη εγγεγραμμένων βουλευτών (NI) η Τιτσιάνα Μπεγκίν τόνισε πως η Ευρώπη χρειάζεται βιώσιμη και ψηφιακή ανάπτυξη, και μια νέα συμφωνία που να αντικαθιστά την λιτότητα με την αλληλεγγύη, ζητώντας την υιοθέτηση του κατώτατου μισθού.

Τέλος, εκ μέρους της Σλοβενικής Προεδρίας του Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Άνζε Λόγκαρ ανέφερε πως το Συμβούλιο εργάζεται για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων για τις προτάσεις για μια Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας και υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να θέσει ως στρατηγική προτεραιότητα την διεύρυνση της στα Δυτικά Βαλκάνια, παραπέμποντας στη σύνοδο της ΕΕ με τις Κυβερνήσεις της περιοχής τον Οκτώβριο.

ΚΥΠΕ