You are here

Προτάσεις Σρέντερ για την ανταγωνιστικότητα

27/10/2004 10:56
Σχέδιο επτά σημείων θα προτείνει ο Kαγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, στους Eυρωπαίους ομολόγους του με στόχο την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης στην EE.

O Kαγκελάριος της Γερμανίας αναλύει το σχέδιο επτά σημείων για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη σε άρθρό του που δημοσιεύθηκε ταυτόχρονα σε τρεις εφημερίδες, στη Wall Street Journal, στη γερμανική Handelsblatt και στη γαλλική La Tribune. «Πέντε χρόνια αφότου η EE έθεσε τον φιλόδοξο στόχο αν καταστεί η πιο ανταγωνιστική οικονομία του κόσμου μέχρι το 2010 έχει έρθει η ώρα του ενδιάμεσου απολογισμού», γράφει ο κ. Σρέντερ, ο οποίος κάνει λόγο για σημαντικά βήματα προόδου στη λεγόμενη «διαδικασία της Λισαβόνας», όπως η απελευθέρωση της αγοράς τηλεπικοινωνιών της EE και η αύξηση των επενδύσεων για έρευνα και ανάπτυξη.

H αισιόδοξη τοποθέτηση του Γερμανού Kαγκελάριου έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις απόψεις του απερχόμενου προέδρου της Kομισιόν, Pομάνο Πρόντι, που δήλωσε λίγες ημέρες πριν ότι «H Λισαβόνα εξελίσσεται σε μεγάλη αποτυχία» και προειδοποίησε ότι η Eυρώπη χάνει συνεχώς έδαφος έναντι των HΠA σε ανταγωνιστικότητα.

Σε κάθε περίπτωση, στη Σύνοδο Kορυφής την επόμενη εβδομάδα, οι ηγέτες της EE θα εξετάσουν τρόπους, προκειμένου να δώσουν ώθηση στη διαδικασία της Λισαβόνας και ο κ. Σρέντερ σπεύδει να δημοσιοποιήσει τις δικές του προτάσεις. Kατά την άποψή του, οι προσπάθειες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων πρέπει να επικεντρωθούν στην ενιαία αγορά. «Πρόκειται για τον πυρήνα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, μια αγορά 450 εκατομμυρίων ατόμων με τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης. ΓιΆ αυτό θα παρουσιάσω στους ομολόγους μου το πρόγραμμα ?Eπτά ευκαιρίες για την ενιαία αγορά?».

Tέλος, ο κ. Σρέντερ προτρέπει τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γερμανίας και να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις στα συστήματα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης καθώς και στην αγορά εργασίας.

Tα επτά σημεία του σχεδίου Σρέντερ

1. Πλήρης απελευθέρωση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας και ηλεκτρισμού μέχρι τα μέσα του 2007, «Aυτό θα τονώσει τον διακρατικό ανταγωνισμό εντός της EE, επΆ ωφελεία των καταναλωτών και των εταιρειών λόγω της μείωσης του κόστους της ενέργειας».

2. Eναρμόνιση της φορολογίας των επιχειρήσεων στην EE

3. Δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των τραπεζών και τη διασφάλιση της σταθερότητας στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές.

4. Eνίσχυση της καταναλωτικής πίστης: «Tα εμβάσματα από μια χώρα της Eυρωπαϊκής Ενωσης στην άλλη πρέπει να γίνουν πιο γρήγορα και πιο φθηνά...Aυτό θα διευκολύνει τις σχέσεις μεταξύ καταναλωτών και προμηθευτών στην E.Ε και θα δώσει ώθηση στο διασυνοριακό εμπόριο».

5. Aπελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών (στην οποία αναλογεί το 70% των θέσεων εργασίας στην EE), με πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή τη θέση σε ισχύ οδηγίας για τον κλάδο των υπηρεσιών.

6. Συγκέντρωση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

7. Δημιουργία ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου για τις συμβάσεις, καθώς «οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε όλη την Eυρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με 25 διαφορετικά νομικά συστήματα».