You are here

Προτάσεις της Κομισιόν για ενίσχυση της δημοκρατίας στην ΕΕ

26/01/2022 06:29

Τις νομοθετικές προτάσεις της Κομισιόν για ενίσχυση της δημοκρατίας και προστασία των Ευρωπαϊκών εκλογών από εξωτερικές παρεμβάσεις, την πρόοδο σε σχέση με τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, τον συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και σε σχέση με τους περιορισμούς στα ταξίδια εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις προτεραιότητες της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου συζήτησαν την Τρίτη οι αρμόδιοι Υπουργοί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Οι Υπουργοί και εκπρόσωποι των κρατών μελών αρμόδιοι για θέματα ΕΕ είχαν δημόσιο διάλογο για το πακέτο της Κομισιόν για την ενίσχυση της δημοκρατίας που παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο του 2021, και περιλαμβάνει νομοθετικές προτάσεις σε σχέση με τη διαφάνεια της πολιτικής διαφήμισης, τη χρηματοδότηση Ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και τα δικαιώματα όσων πολιτών ζουν σε κράτος μέλος δεν είναι πολίτες σε σχέση με τη συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκές και δημοτικές εκλογές.

Σε δήλωση του ο Γάλλος Υπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Κλεμέντ Μπον, ανέφερε εκ μέρους της Γαλλικής Προεδρίας πως ο στόχος είναι «από τη μια να καθορίσει πώς μπορεί να ενισχυθεί η συμμετοχή των πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες στην Ευρώπη, και από την άλλη πώς να προσαρμόσει τα νομοθετικά της εργαλεία μπροστά στις νέες απειλές κατά των εκλογικών διαδικασιών, ειδικότερα την χειραγώγηση της πληροφορίας και τις εξωτερικές παρεμβάσεις».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Συμβουλίου, το πακέτο έχει ως στόχο την διασφάλιση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, την διασφάλιση υπεύθυνης συμπεριφοράς από τον ψηφιακό τομέα και την προστασία των εκλογικών διαδικασιών στην ΕΕ από τις εξωτερικές παρεμβάσεις και τη χειραγώγηση πληροφοριών.

Το νομοθετικό πακέτο κατατέθηκε από την Κομισιόν με την προοπτική υιοθέτησης του πριν τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2024.

Οι συζητήσεις εστίασαν στην ενίσχυση της διαφάνειας και της ρύθμισης της χρηματοδότησης ευρωπαϊκών κομμάτων και ιδρυμάτων, την ορατότητα των Ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων σε δημόσιες συζητήσεις σε εθνικό επίπεδο, το δικαίωμα ψήφου για πολίτες σε κράτη μέλη στα οποία δεν είναι πολίτες και στο θέμα της πολιτικής διαφήμισης, ιδιαίτερα σε ψηφιακά μέσα.

Όσον αφορά την Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, η Γαλλική Προεδρία ενημέρωσε το Συμβούλιο για την πρόοδο των εργασιών.

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τα πρώτα αποτελέσματα των εισηγήσεων που κατέθεσαν τα πάνελ Ευρωπαίων πολιτών μετά και την ολομέλεια της διάσκεψης στις 21 και 22 Ιανουαρίου, καθώς και για την διεξαγωγή διαβουλεύσεων σε εθνικό επίπεδο.

Όπως σημειώνεται, οι συναντήσεις των ομάδων πολιτών αναμένεται να ολοκληρωθούν εκτός απροόπτου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου του 2022, με τις ολομέλειας να προγραμματίζονται για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Στη συνέχεια η Γαλλική Προεδρία σχεδιάζει να προωθήσει πολιτικά συμπεράσματα από την τριμελή προεδρία της Διάσκεψης (αποτελείται από τους Προέδρους της Κομισιόν, του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου) στις 9 Μαΐου.

Τέλος, όσον αφορά τον συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο και αξιολόγησαν τον μέχρι σήμερα συντονισμό, ενώ υιοθέτησαν τις επικαιροποιημένες συστάσεις του Συμβουλίου προς τα κράτη μέλη για τα ταξίδια εντός ΕΕ.

Υπενθυμίζεται πως βάσει των επικαιροποιημένων συστάσεων, τα κράτη μέλη καλούνται να αξιοποιούν ως κύριο κριτήριο όσον αφορά τους περιορισμούς στα ταξίδια εντός της ΕΕ το κατά πόσο ο ταξιδιώτης έχει έγκυρο ψηφιακό πιστοποιητικό, παρά την επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα/περιοχή αναχώρησης.

ΚΥΠΕ