You are here

«Προτεραιότητα» για το Λονδίνο τα διαβατήρια εμβολιασμού

22/04/2021 21:30

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της Daily Telegraph ότι προχωρά μετ’ επιτάσεως το σχέδιο έκδοσης πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της Covid για τους κατοίκους της χώρας που θα θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Η βρετανική εφημερίδα ανέφερε πως τα «εμβολιαστικά διαβατήρια» είτε σε ψηφιακή είτε σε φυσική μορφή θα είναι έτοιμα στις 17 Μαΐου, ημερομηνία που εξακολουθεί να ορίζεται ως ημέρα επανέναρξης των διεθνών ταξιδιών αναψυχής από τη Βρετανία.

«Εργαζόμαστε επί μιας λύσης που θα επιτρέπει στους κατοίκους να αποδεικνύουν το καθεστώς τους αναφορικά με την COVID-19, περιλαμβανομένης της κατάστασης εμβολιασμού τους, σε άλλες χώρες στο ταξίδι αναχώρησης. Εργαζόμαστε επ’ αυτού ως προτεραιότητα και προτιθέμεθα να έχουμε τη λύση έτοιμη το συντομότερο δυνατό», ανέφερε η δήλωση του εκπροσώπου του βρετανικού Υπουργείου.

Η Telegraph στο μεταξύ μετέφερε πληροφορίες ότι στην «πράσινη» λίστα της βρετανικής Κυβέρνησης για όταν επιτραπούν οι διακοπές στο εξωτερικό θα μπορούσαν τελικά να συμπεριλαμβάνονται έως και 30 περιοχές, κυρίως νησιά όπου έχει προχωρήσει σημαντικά το τοπικό πρόγραμμα εμβολιασμού.

Αναφέρονται ενδεικτικά η Μάλτα, οι Κανάριες και οι Βαλεαρίδες Νήσοι, οι Αζόρες και η Μαδέιρα, οι Μαλδίβες και νησιωτικά κράτη της Καραϊβικής, πέρα από χώρες όπως το Ισραήλ και οι ΗΠΑ.

Σημειώνεται δε στο δημοσίευμα πως η Ελλάδα «τρέχει» εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού τουλάχιστον 85 νησιών της, «κάτι που θα έβαζε στο κάδρο των θερινών διακοπών τη Ζάκυνθο και τη Σαντορίνη».

Με βάση τις περισσότερες εκτιμήσεις, πάντως, η Ελλάδα και η Κύπρος θα υπάγονται αρχικά στην «πορτοκαλί» λίστα χωρών.

Οι τουρίστες που θα επιστρέφουν στη Βρετανία από τις πράσινες χώρες θα χρειάζεται να υποβάλλονται σε δύο διαγνωστικά τεστ, ενώ οι αφίξεις από τις πορτοκαλί χώρες θα θέλουν τρία ή τέσσερα τεστ και καραντίνα κατ’ οίκον (από πέντε έως δέκα ημέρες).

Εν τω μεταξύ, δημοσκόπηση για λογαριασμό της Daily Mail δείχνει πως το 55% των Βρετανών στηρίζουν την παράταση των περιορισμών για τα ταξίδια αναψυχής έως το 2022 (έναντι 21% που αντιτίθενται στην ιδέα) και το 43% δε σχεδιάζουν να κάνουν διακοπές φέτος το καλοκαίρι (έναντι ποσοστού 16% που θα κάνει τουρισμό στο εξωτερικό).