You are here

Πρώτες ενθαρρυντικές ενδείξεις στη Βρετανία για την αποδοτικότητα των περιοριστικών μέτρων

30/03/2020 22:08

Ο αριθμός των πολιτών στη Βρετανία που χρήζουν νοσηλείας για τον κορωνοϊό ανεβαίνει τις τελευταίες ημέρες με σταθερό και όχι αυξανόμενο ρυθμό, κάτι που ίσως αποτελεί ένδειξη πως τα μέτρα περιορισμού των κοινωνικών επαφών έχουν αρχίσει να έχουν κάποιον αντίκτυπο, είπε ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης Τζόνσον, σερ Πάτρικ Βάλανς.

Την Παρασκευή ο διευθυντής του εθνικού συστήματος υγείας NHS Σάιμον Στίβενς είχε δηλώσει πως νοσηλεύονταν 6.200 ασθενείς, ενώ σήμερα δήλωσε πως ο αριθμός έχει αυξηθεί στις 9.000.

Ο σερ Πάτρικ είπε πως ο σταθερός ρυθμός αύξησης των περίπου χιλίων ασθενών την ημέρα αναμένεται να διατηρηθεί σταθερός για τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, πριν ο συνολικός αριθμός αρχίσει να σταθεροποιείται και στη συνέχεια να μειώνεται. Σχεδόν οι μισοί από τους νοσηλευόμενους είναι στο Λονδίνο, αν και στην υπόλοιπη χώρα καταγράφονται αυξήσεις στις νοσηλείες τις τελευταίες ημέρες.

Ο επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης τόνισε ότι απόλυτη προτεραιότητα είναι να διατηρηθεί εντός των δυνατοτήτων του NHS ο αριθμός των ασθενών που χρήζουν εντατικής θεραπείας, κάτι που θα καθορίσει και τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων.

Ο σερ Πάτρικ παρουσίασε επίσης στοιχεία που δείχνουν δραματική μείωση των επιβατών στα μέσα συγκοινωνίας του Λονδίνου τον τελευταίο μήνα, κατά περισσότερο από 75%. Όπως σχολίασε, υπό αυτή την οπτική τα περιοριστικά μέτρα ήδη αποδίδουν, αφού έχουν μειώσει τόσο πολύ τις κοινωνικές επαφές, κάτι που μειώνει τις πιθανότητες εξάπλωσης του ιού.

Σε ό,τι αφορά τη σύγκριση με άλλες χώρες ως προς τους θανάτους ασθενών από τον κορωνοϊό, ο σερ Πάτρικ είπε ότι η Βρετανία βρίσκεται αυτή τη στιγμή περίπου στην ίδια τροχιά με τη Γαλλία και πιο κάτω από την Ισπανία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ εξήγγειλε σχέδιο επαναπατρισμού δεκάδων χιλιάδων Βρετανών υπηκόων από διάφορες χώρες, με χρηματοδότηση ύψους 75 εκατομμυρίων λιρών από την κυβέρνηση.