You are here

Πρώτη υποβολή γραπτών ιδεών από τη Βρετανία για την αντικατάσταση του backstop

19/09/2019 14:20

Η βρετανική κυβέρνηση υπέβαλε ορισμένα «τεχνικά έγγραφα» στην ΕΕ με ιδέες για εναλλακτικές του backstop διευθετήσεις που θα αποτρέψουν την επαναφορά των σκληρών συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ, «εμπιστευτικά τεχνικά non-paper που αντανακλούν τις ιδέες που έχει προτείνει το Ηνωμένο Βασίλειο» έχουν όντως δοθεί στους Ευρωπαίους διαπραγματευτές.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Θα υποβάλουμε επίσημες εγγραφές λύσεις όταν είμαστε έτοιμοι, όχι με βάση μία τεχνητή προθεσμία, και όταν η ΕΕ καταστήσει σαφές ότι θα εμπλακεί εποικοδομητικά με αυτές τις λύσεις ως αντικατάσταση του backstop».

Ο Βρετανός αξιωματούχος αναφερόταν στη διορία των τελών Σεπτεμβρίου που φάνηκε να θέτει χθες ο Φινλανδός πρωθυπουργός Άντι Ρίνε για την υποβολή γραπτών προτάσεων από τον Μπόρις Τζόνσον.

Πιστεύεται ότι αυτές οι πρώτες ανεπίσημες προτάσεις από τη βρετανική πλευρά καλύπτουν θέματα τελωνειακής πολιτικής και ελέγχου μη φυτικών και μη ζωικών προϊόντων που διασχίζουν τα σύνορα στην Ιρλανδία.

ΚΥΠΕ