You are here

Το πρώτο 'Φόρουμ Σένγκεν' με μέλη ΕΚ και ΥΥΠΕΣ, διοργανώνει η Κομισιόν

27/11/2020 14:50

Το πρώτο "Φόρουμ Σένγκεν" με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Υπουργούς Εσωτερικών, θα διοργανώσει τη  Δευτέρα 30 Νοεμβρίου η Κομισιόν, στοχεύοντας στην προώθηση συγκεκριμένης συνεργασίας και πολιτικού διαλόγου για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων και τη δημιουργία ενός πιο ανθεκτικού χώρου Σένγκεν.

Οι συζητήσεις θα προσφέρουν δεδομένα στη "στρατηγική για έναν ισχυρότερο χώρο Σένγκεν", που θα παρουσιαστεί στα μέσα του 2021.

Τα θέματα προς συζήτηση περιλαμβάνουν την ενίσχυση της διακυβέρνησης του χώρου Σένγκεν και τη βελτίωση του μηχανισμού αξιολόγησης της εφαρμογής των κανόνων Σένγκεν, αντλώντας διδάγματα από την εμπειρία της πανδημίας και συζητώντας τον ρόλο του Σένγκεν στη φάση οικονομικής ανάκαμψης μετά την κρίση. Θα συζητηθεί ακόμα το πώς μπορεί να προχωρήσει η αναθεώρηση του κώδικα συνόρων του Σένγκεν, η  καλύτερη χρήση εναλλακτικών μέτρων για την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων, η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, καθώς και η ενίσχυση της αστυνομική συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών.

Η συνάντηση θα ξεκινήσει στις 9.00 CET με μήνυμα της Προέδρου Φον Ντεερ Λάιεν με την ευκαιρία της 35ης επετείου του χώρου Σένγκεν. Ο Αντιπρόεδρος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής  Μαργαρίτης Σχοινάς, θα κάνει εισαγωγικές παρατηρήσεις, ακολουθούμενος από μια βασική ομιλία της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Γιόχανσον.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σήμερα το πρωί, οι Επίτροποι Σμιντ και Μπρετόν προεδρεύουν στρογγυλής τραπέζης υψηλού επιπέδου για το Σύμφωνο για τις Δεξιότητες με τον κατασκευαστικό τομέα - ως μέρος μιας σειράς τομεακών συζητήσεων για την προώθηση της συμμετοχής των ενδιαφερομένων στο Σύμφωνο για τις Δεξιότητες που ξεκίνησε στις 10 Νοεμβρίου. Ο στόχος του Συμφώνου είναι να κινητοποιήσει όλους τους σχετικούς παράγοντες - βιομηχανικούς, κοινωνικούς, περιφερειακούς και εκπαιδευτικούς εταίρους - για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναπτύξουν το σωστό σετ δεξιοτήτων για μια βιώσιμη, κοινωνική και ανθεκτική ανάκαμψη από την πανδημία. Οι εταιρικές σχέσεις που δημιουργούνται βάσει του Συμφώνου θα επωφεληθούν από την υποστήριξη της Κομισιόν.Ο κατασκευαστικός τομέας έχει αναγνωριστεί ως ένα σημαντικό βιομηχανικό οικοσύστημα που συνεργάζεται με το Σύμφωνο λόγω των σοβαρών συνεπειών της πανδημίας, της έντονης δέσμευσης των βιομηχανικών παραγόντων και της προόδου του στο πλαίσιο του τρέχοντος Σχεδίου Πρωτοβουλίας Τομεακής Συνεργασίας για τις Δεξιότητες.

Τέλος η 15η Ευρωπαϊκή Νύχτα των Ερευνητών, πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα, Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου. Οι εκδηλώσεις θα διοργανωθούν σε 388 πόλεις σε 29 χώρες, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν την επιστήμη με έναν διασκεδαστικό τρόπο, ανακοίνωσε η Κομισιόν.

ΚΥΠΕ