You are here

Πρώτο στην κατάταξη των Times το παν. Σεντ Άντριους

17/09/2021 12:56

Για πρώτη φορά στα 30 χρόνια που εκδίδεται ο οδηγός των καλύτερων πανεπιστημίων στο Ηνωμένο Βασίλειο από τους Times και τους Sunday Times η πρώτη θέση δεν καταλαμβάνεται από την Οξφόρδη ή το Κέιμπριτζ.

Κορυφαίο πανεπιστήμιο για φέτος αναδεικνύεται το Πανεπιστήμιο Σεντ Άντριους (St Andrews) στην ομώνυμη πόλη της νοτιοανατολικής Σκωτίας.

Πρόκειται για το τρίτο παλαιότερο ίδρυμα ανώτερης εκπαίδευσης στον αγγλόφωνο κόσμο, μετά από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ. Ιδρύθηκε το 1413.

Τα τελευταία χρόνια το Σεντ Άντριους έκλεινε διαρκώς την ψαλίδα από τα δύο ιστορικά αγγλικά πανεπιστήμια, με όλο και μεγαλύτερο βαθμό ικανοποίησης των φοιτητών του.

Λόγω πανδημίας καταγράφεται γενικότερα πτώση στη βαθμολογία των βρετανικών πανεπιστημίων με βάση την ικανοποίηση των φοιτητών. Το Σεντ Άντριους μετέφερε online το μοντέλο των διαλέξεων με μικρές ομάδες φοιτητών, καταγράφοντας μόνο μικρή πτώση στο επίπεδο ικανοποίησης αυτών.

Η βαθμολογία κάθε πανεπιστημίου συντίθεται από εννέα επιμέρους κατηγορίες, από την ποιότητα διδασκαλίας και την ικανοποίηση των φοιτητών, έως την ποιότητα των υπηρεσιών, των εγκαταστάσεων και την αριθμητική επάρκεια των καθηγητών.

Πίσω από το σκωτσέζικο πανεπιστήμιο (1.000 βαθμοί) κατατάσσονται κατά σειρά η Οξφόρδη (978), το Κέιμπριτζ (977), το Imperial College του Λονδίνου (939) και το LSE (928) επίσης στη βρετανική πρωτεύουσα.

Σημειώνεται ότι σε καμία άλλη βρετανική κατάταξη δεν έχει καταλάβει ποτέ την πρωτιά πανεπιστήμιο άλλο από της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ.

ΚΥΠΕ