You are here

Το πρώτο του προσωπικό ενημερωτικό δελτίο δημοσίευσε σήμερα ο Σαρλ Μισέλ

04/06/2020 20:50

Το πρώτο του προσωπικό ενημερωτικό δελτίο απευθυνόμενος στους πολίτες της ΕΕ, δημοσίευσε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, υπενθυμίζοντας απαραίτητες διευκρινίσεις για τον τρόπο λειτουργίας, τις κατακτήσεις και τη δημοκρατική νομιμοποίηση στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο του `newsletter΄ o Πρόεδρος Σαρλ Μισέλ αναφέρει τα εξής: "Πριν από έξι μήνες, ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αντλώντας δύναμη από την εμπιστοσύνη των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από τους οποίους απαρτίζεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σήμερα λαμβάνετε αυτό το νέο ενημερωτικό δελτίο για πρώτη φορά. Γιατί λοιπόν αποφάσισα να απευθύνομαι τακτικά σε εσάς - πολίτες που ενδιαφέρονται για το τι κάνει η ΕΕ;"

"Υπάρχει ένα εκπληκτικό παράδοξο για τις αντιλήψεις περί της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τη μία πλευρά, οι συμπολίτες μας υποστηρίζουν σθεναρά τις ευκαιρίες που τους προσφέρει, όπως η ελεύθερη κυκλοφορία σε όλη την ήπειρό μας, για διακοπές ή εργασία, ή ακόμη και για να εγκατασταθούν σε άλλη χώρα της ΕΕ. Υπάρχει η ευκολία που παρέχεται στους πολίτες και τις επιχειρήσεις από το ενιαίο μας νόμισμα, το οποίο ήδη μοιράζονται τα τρία τέταρτα του πληθυσμού. Στη συνέχεια, υπάρχουν τα προγράμματα Erasmus και Leonardo, τα οποία επιτρέπουν στους μαθητές και τους μαθητευόμενους να διευρύνουν τους ορίζοντές τους συμπληρώνοντας τις σπουδές ή την εκπαίδευσή τους σε όλη την Ευρώπη", υπενθυμίζει.

"Από την άλλη πλευρά, ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις περίπλοκες διαδικασίες λήψης αποφάσεων, μπορεί μερικές φορές να είναι δυσνόητος. Αμέτρητα μέτρα που ενισχύουν την ευημερία και τα δικαιώματα των πολιτών αποφασίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο χωρίς να προσελκύουν ποτέ την προσοχή του κόσμου. Ωστόσο, είναι συχνά οι διαφωνίες - αναπόφευκτες μερικές φορές μεταξύ 27 εταίρων που επιδιώκουν συμβιβασμό - που κάνουν τα πρωτοσέλιδα και την τάση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης", σημειώνει.

"Αυτό μερικές φορές δημιουργεί την εντύπωση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων - οι Βρυξέλλες, όπως λένε - απέχουν από τους πολίτες της. Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια", ξεκαθαρίζει.

"Οι ευρωπαϊκοί νόμοι εκδίδονται από τις 27 κυβερνήσεις που θεσπίστηκαν μέσω εθνικών εκλογών και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που εκλέγονται άμεσα από 450 εκατομμύρια πολίτες", διευκρινίζει ο Πρόεδρος.

"Ωστόσο, το γεγονός παραμένει: πολίτες συχνά παραπονούνται ότι δεν αισθάνονται αρκετά καλά ενημερωμένοι σχετικά με το τι κάνει η ΕΕ. Αποφάσισα λοιπόν να σας μιλήσω απευθείας και να σας ενημερώνω τακτικά για τις ενέργειές μου ως Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου", αναφέρει.

"Ο συμπατριώτης μου Jean Rey, ο δεύτερος Πρόεδρος της Κομισιόν, δήλωσε το 1967 ότι σε αυτό το στάδιο της ανάπτυξης της Ευρώπης, δεν μπορούμε απλώς να είμαστε κληρικοί, πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε προφήτες. Για να είμαι ειλικρινής, δεν είμαι πραγματικά ο προφητικός τύπος. Είμαι ρεαλιστής", σημειώνει.

"Αλλά είμαι ρεαλιστής που είναι παθιασμένος με την Ευρώπη. Γνωρίζω πόσο έχει συμβάλει το ευρωπαϊκό σχέδιο στην ειρήνη και την ευημερία μας. Και είμαι πεπεισμένος ότι στον σημερινό περίπλοκο κόσμο, η στενότερη ένωση είναι η απάντηση στην υπέρβαση των δυσκολιών και την αξιοποίηση ευκαιριών. Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να ακολουθήσουμε την πορεία μας και να κατευθυνθούμε προς αυτόν με ρεαλισμό, χωρίς να εγκαταλείπουμε ποτέ τις φιλοδοξίες ή τα όνειρά μας".

"Σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο θα μοιραστώ μαζί σας αυτήν την κατεύθυνση, αυτές τις φιλοδοξίες και τα όνειρά μας για την Ευρώπη και τους πολίτες της", καταλήγει ο Πρόεδρος.

ΚΥΠΕ