You are here

Προβάδισμα υπέρ του εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας για τις αμβλώσεις στην Ιρλανδία

20/04/2018 13:46

Οι Ιρλανδοί ψηφοφόροι, οι οποίοι είναι υπέρ της φιλελευθεροποίησης της νομοθεσίας για τις αμβλώσεις συνεχίζουν να έχουν ισχυρό προβάδισμα πέντε εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα παρά μια πτώση τους τελευταίους τρεις μήνες, σύμφωνα με δημοσκόπηση την Παρασκευή.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, οι Ιρλανδοί ψηφοφόροι θα κληθούν στις 25 Μαΐου να αποφασίσουν κατά πόσο να φιλελευθεροποιήσουν ένα από τα πιο αυστηρά πλαίσια στον κόσμο, το οποίο έχει εδώ και καιρό διχάσει το έθνος, το οποίο παραδοσιακά υπήρξε βαθιά Καθολικό.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης των Irish Times/MRBI, 47% θα ψήφιζαν για την κατάργηση μιας τροποποίησης του Συντάγματος, η οποία εδραιώνει το ίσο δικαίωμα στη ζωή μεταξύ της μητέρας και του αγέννητου παιδιού της, με 28% να αντιτίθεται και ένα ποσοστό 20% να παρουσιάζεται αναποφάσιστο.

Τα αποτελέσματα παρόμοιας έρευνας τον Ιανουάριο σε ερώτημα κατά πόσο υποστηρίζουν μια τροποποίηση που θα επέτρεπε στην Κυβέρνηση να προωθήσει νομοθεσία για τις αμβλώσεις ως τις 12 εβδομάδες κύησης, 56% είχαν τοποθετηθεί υπέρ και 29% εναντίον.

Η δημοσκόπηση της Παρασκευής δείχνει μια ισχυρή βεβαιότητα ψήφου μεταξύ αυτών που δηλώνουν την υποστήριξή τους στην μεταρρύθμιση με τέσσερις στους πέντε να λένε ότι «ποτέ» δεν άλλαζαν γνώμη.

Επίσης 30% των αναποφάσιστων είπαν ότι για τους ίδιους η πλάστιγγα γέρνει μάλλον υπέρ της τροποποίησης, ποσοστό διπλάσιο από αυτούς οι οποίοι είναι πιο κοντά στο ενδεχόμενο να αρνηθούν την αλλαγή.

Η υποστήριξη στην αλλαγή προέρχεται κύρια μεταξύ νεαρών ψηφοφόρων, γυναικών και ψηφοφόρων οι οποίοι ζουν σε αστικές περιοχές.