You are here

Προϋπολογισμός ΕΕ και Δυτικά Βαλκάνια στο επίκεντρο της Βουλγαρικής Προεδρίας

12/01/2018 14:25

Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, δηλαδή ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ, ήταν το σημαντικότερο ζήτημα που συζητήθηκε κατά την κοινή συνεδρίαση του Βουλγαρικού Υπουργικού Συμβουλίου και του Κολεγίου των Επιτρόπων, στη Σόφια, κατά την επίσημη έναρξη της εξάμηνης κυλιόμενης Βουλγαρικής Προεδρίας της ΕΕ.

Συγκεκριμένα η Βουλγαρική Προεδρία θα παρουσιάσει κείμενο πρότασης με την καταγραφή των θέσεων των κρατών μελών
το Φεβρουάριο, ενόψει και προχωρημένων συζητήσεων και της επίσημης θέσης της Κομισιόν το Μάιο, ανοίγοντας το δρόμο για αποφάσεις, επί αυστριακής προεδρίας (β’ εξάμηνο του 2018).

Το δεύτερο σημαντικότερο θέμα ήταν, όπως εξήγησαν τόσο ο Πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ, όσο και ο Πρωθυπουργός Μπορίσοφ, ήταν η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Όπως έγινε γνωστό ο Πρόεδρος της Κομισιόν θα επισκεφθεί τα 6 εμπλεκόμενα Κράτη το άμεσα προσεχές διάστημα, και η προεδρία θα προωθήσει, καταρχήν, την αύξηση της λεγόμενης “συνδεσιμότητας” των περιοχών αυτών, μέσω κατασκευής αυτοκινητοδρόμων και άλλων υποδομών. Ο Μπόικο Μπορίσοφ έκανε ειδική αναφορά στις υποδομές, χαρακτηρίζοντάς τις “επένδυση άνευ ρίσκου στη σταθερότητα της περιοχής”. Η Σύνοδος της 17ης Μαΐου αναμένεται να παίξει καταλυτικό ρόλο.

Τέλος σε ότι αφορά την προοπτική ένταξης της Βουλγαρίας στην ζώνη Σένγκεν και το κοινό νόμισμα, ο κ.Γιούνκερ επεσήμανε πως η εκτίμηση της Κομισιόν είναι πως η χώρα είναι έτοιμη, ενώ ο Μπόικο Μπορίσοφ διευκρίνισε ότι “δεν είναι η Γερμανία που μπλοκάρει την ένταξη της χώρας του στη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας αλλά η Ολλανδία", αποκαλύπτοντας ότι κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της χώρας Μάρκ Ρούτε στην περιοχή, θα του κάνει ο ίδιος “προσωπική ξενάγηση” για να του αποδείξει το πόσο καλά φυλάσσονται τα βουλγαρικά σύνορα.

ΚΥΠΕ