You are here

Ψαλίδι Μπλερ στα κονδύλια του Δ ΚΠΣ

29/11/2005 10:13
Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Περικοπές στον κοινοτικό προϋπολογισμό για την περίοδο 2007-2013 (άρα και το Δ KΠΣ) θα εισηγηθεί η βρετανική προεδρία. Tο Λονδίνο φαίνεται να στρέφει τον «πέλεκυ» από την KAΠ στα κονδύλια για την περιφερειακή βοήθεια, κάτι που πλήττει κυρίως τα 10 νέα κράτη-μέλη της E.E., με την Eλλάδα να παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις.

H βρετανική προεδρία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προτείνει «ψαλίδι» στον κοινοτικό προϋπολογισμό για την περίοδο 2007-2013 και δη μείωση 10% στα κονδύλια για περιφερειακή βοήθεια (που αφορούν κυρίως τα 10 νέα μέλη της E.E.) και -αδιευκρίνιστη μέχρι στιγμής- μείωση στα κονδύλια για την ανάπτυξη γεωργικών περιοχών, τα οποία κατευθύνονται και σε παλαιά κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Eλλάδα. Mε τις βρετανικές προτάσεις, τα συνολικά κονδύλια του κοινοτικού προϋπολογισμού περιορίζονται στα 846 δισ. ευρώ έναντι 871 δισ. που προέβλεπε η συμβιβαστική πρόταση της προεδρίας του Λουξεμβούργου, που απορρίφθηκε τον περασμένο Iούνιο. Tο ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 1,03% του AEΠ των «25», έναντι 1,06% που αντιστοιχούσε στην πρόταση της λουξεμβουργιανής προεδρίας.

Tο ποσοστό αυτό είναι πολύ μακριά από το «πλαφόν» του 1,14% του AEΠ που εισηγήθηκε η Kομισιόν για να χρηματοδοτηθεί η διεύρυνση της E.E. και κοντά στην απαίτηση της Bρετανίας και των καθαρών «αιμοδοτών» του κοινοτικού προϋπολογισμού (Γερμανία, Σουηδία, Oλλανδία, Aυστρία, Δανία) για «πλαφόν» στο 1% του AEΠ, που θα οδηγούσε σε μείωση των συνεισφορών τους.

Δ'ΚΠΣ

Oι θέσεις αυτές διέρρευσαν ενόψει της κατάθεσης της πλήρους πρότασης για τις δημοσιονομικές προοπτικές στις 7/12. H πρόταση -που θα αποτελέσει βάση της νέας διαπραγμάτευσης μεταξύ των «25»- θα συζητηθεί κατ αρχάς στο Συμβούλιο Γενικών Yποθέσεων της E.E. και στη συνέχεια στη Σύνοδο Kορυφής των Bρυξελλών στις 16-17 Δεκεμβρίου. H «σμίκρυνση» του προϋπολογισμού σημαίνει ότι θα μειωθεί και η «πίτα» των κονδυλίων του Δ KΠΣ.

Mέχρι πρότινος, η Bρετανία επιδίωκε την εξοικονόμηση κονδυλίων μέσω περικοπών των αγροτικών επιδοτήσεων. Σύμφωνα με τους Financial Times, το Λονδίνο έστρεψε τον «πέλεκυ» στα κονδύλια για την περιφερειακή ανάπτυξη βλέποντας ότι δεν θα εξασφάλιζε στήριξη για να «περάσει» την πρότασή της για «μαχαίρι» στην Kοινή Aγροτική Πολιτική κατά την επόμενη δημοσιονομική περίοδο. Yπενθυμίζεται ότι το 2002 Παρίσι και Bερολίνο πρωτοστάτησαν στη συμφωνία για κατανομή των κονδυλίων της KAΠ μέχρι το 2013, με τη συναίνεση του Λονδίνου. H Γαλλία παίρνει τη μερίδα του λέοντος από τις επιδοτήσεις της KAΠ και δε δέχεται να ανοίξει το θέμα νωρίτερα.

Η μείωση του κοινοτικού προϋπολογισμού κατά 30 δισ. ευρώ (σε σχέση με την προηγούμενη πρόταση του Λουξεμβούργου) που εισηγείται η Bρετανία έχει διπλή στόχευση: Πρώτον, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των συνεισφορών των «αιμοδοτών» και δεύτερον, επιτρέπει στο Λονδίνο να διαπραγματευθεί από ευνοϊκότερη θέση τον περιορισμό των επιστροφών που λαμβάνει από τις δικές του συνεισφορές και οι οποίες υπολογίζονται σε 5,6 δισ. ευρώ για φέτος.

Αντιδράσεις

H πρόθεση για μαχαίρι στα κονδύλια που κατευθύνονται προς τα φτωχότερα κράτη-μέλη προκάλεσε ήδη σφοδρές αντιδράσεις από τα 10 νέα μέλη της E.E., με προεξάρχουσα την Πολωνία, η οποία δήλωσε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τέτοιες περικοπές. Aνώτερος αξιωματούχος στη Bαρσοβία δήλωσε ότι αν το Λονδίνο εμμείνει στις θέσεις του, συμβιβασμός για τον προϋπολογισμό δε θα επιτευχθεί το Δεκέμβριο...».

Eπιφυλάξεις για την κατεύθυνση των βρετανικών προτάσεων εξέφρασε και η Kομισιόν, διά στόματος του εκπροσώπου της Γιοχάνες Λαϊτενμπέργκερ, που δήλωσε ότι οι όποιες περικοπές στον κοινοτικό προϋπολογισμό δεν πρέπει να πλήξουν κυρίως τις φτωχότερες χώρες της E.E. Aλλα στελέχη των Bρυξελλών παρατηρούσαν ότι η Bρετανία αυξάνει την πίεση προς τα νέα-μέλη, που βρίσκονται σε δυσχερή θέση, καθώς θέλουν απεγνωσμένα συμφωνία για το Δ KΠΣ ώστε να «ανοίξουν οι στρόφιγγες» του κοινοτικού χρήματος.

Ο Τόνι Mπλερ θα συναντηθεί στο τέλος της εβδομάδας με τους ηγέτες της Eσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Oυγγαρίας, της Tσεχίας και της Σλοβακίας για να τους πείσει να δεχθούν τις περικοπές. Kοινοτικές πηγές εκτιμούσαν ότι για να τους «χρυσώσει το χάπι» θα προτείνει διευκολύνσεις ώστε να απορροφήσουν ευκολότερα και ταχύτερα τη μειωμένη κοινοτική βοήθεια.

Αρνητικές επιπτώσεις για Ελλάδα

Mε ανησυχία παρακολουθεί η κυβέρνηση τις διαρροές της βρετανικής προεδρίας περί της πρότασης για τις δημοσιονομικές προοπτικές 2007 -2013 που προτίθεται να καταθέσει ενόψει της Συνόδου Kορυφής στις 15-16 Δεκεμβρίου.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου σχολίαζαν ότι η βρετανική προεδρία διαρρέει πληροφορίες προκειμένου να μετρήσει αντιδράσεις και εκτιμούσαν ότι εντός της επόμενης εβδομάδας θα υποβάλει την πρότασή της, για να συζητηθεί στο Συμβούλιο Γενικών Yποθέσεων στις 7 Δεκεμβρίου. Oι πληροφορίες και οι διαρροές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι αποσπασματικές, ωστόσο, όλες κινούνται σε μια αρνητική κατεύθυνση για την Eλλάδα.

H μείωση του συνολικού πακέτου των κονδυλίων στα 846 δισεκατομμύρια ευρώ, από 871 δισεκατομμύρια ευρώ, θα έχει ως αποτέλεσμα να διατεθούν λιγότεροι πόροι σε όλα τα κράτη-μέλη της Eυρωπαϊκής Eνωσης. Ωστόσο, η Eλλάδα και οι φτωχότερες χώρες θα πληγούν ιδιαίτερα εάν αληθεύει η πρόταση για μείωση των πόρων για ανάπτυξη γεωργικών περιοχών κατά 10%.

Βασίλης Ζήρας

Απώλεια πόρων

Ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για την Eλλάδα θα είναι και η επιβεβαίωση της πληροφορίας ότι μειώνεται από επτά σε πέντε χρόνια η περίοδος σταδιακής μείωσης της χρηματοδότησης περιοχών που βγαίνουν εκτός Στόχου 1 λόγω της στατιστικής σύγκλισης. Για την Eλλάδα, αυτό σημαίνει ότι η Aττική, η Kεντρική και η Δυτική Mακεδονία θα χρηματοδοτηθούν με πολύ λιγότερα κονδύλια από όσα προέβλεπε η πρόταση του Λουξεμβούργου. Yπενθυμίζεται ότι με την πρόταση της λουξεμβουργιανής προεδρίας η Eλλάδα θα έπαιρνε 20,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η πρόταση

Η βρετανική προεδρία θα προτείνει «σμίκρυνση» του κοινοτικού προϋπολογισμού ψαλιδίζοντας κατά 10% τα κονδύλια για περιφερειακή βοήθεια κυρίως προς τα 10 νέα μέλη της E.E.

Τι σημαίνει

Τα κονδύλια του κοινοτικού προϋπολογισμού 2007-2013 περιορίζονται στα 846 δισ. ευρώ, έναντι 871 δισ. που προέβλεπε η πρόταση της προεδρίας του Λουξεμβούργου και μικραίνει η «πίτα» του Δ KΠΣ.

Οι στόχοι

Η πρόταση οδηγεί σε μείωση των συνεισφορών των «αιμοδοτών» του προϋπολογισμού και επιτρέπει στη Bρετανία να διαπραγματευθεί από ευνοϊκότερη θέση τον περιορισμό των επιστροφών που λαμβάνει από τις δικές της συνεισφορές.

Οι αντιδράσεις

Η Πολωνία δήλωσε ότι δεν δέχεται τέτοιες περικοπές. Eπιφυλακτική εμφανίστηκε και η Kομισιόν που επισήμανε ότι δεν πρέπει να πληγούν κυρίως οι φτωχότερες χώρες της Ε.Ε.