You are here

Ψήφισμα ΕΚ για βελτίωση της ασφάλειας των ασθενών

19/05/2015 17:16
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που συνεδριάζει στο Στρασβούργο υιοθέτησε την Τρίτη ψήφισμα για τα μέτρα που αφορούν τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης των ασθενών, όπως είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της αυξανόμενης ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά, η υπεύθυνη χρήση των διαφόρων θεραπειών και η προώθηση της καινοτομίας.

Στις παρεμβάσεις τους οι διάφοροι Ευρωβουλευτές σημείωσαν ότι το 8-12% των ασθενών στα νοσοκομεία της ΕΕ υποφέρουν από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, οι οποίες κατ` επέκταση ευθύνονται για 37.000 θανάτους ετησίως και επιβαρύνουν σημαντικά τους περιορισμένους προϋπολογισμούς για την υγεία.

Ο εισηγητής της έκθεσης, Ιταλός Piernicola Pedicini, τόνισε ότι δεν μπορούμε να επιβάλλουμε μέτρα λιτότητας εις βάρος της ασφάλειας των ασθενών και του προσωπικού στα νοσοκομεία.

Ανέφερε ότι 25.000 πολίτες χάνουν τη ζωή τους στην Ευρώπη κάθε χρόνο λόγω της μεγάλης ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά και για το λόγο αυτό, σημείωσε, πρέπει να επενδύσουμε στην έρευνα για νέες αντιβιοτικές ουσίες.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 637 ψήφους υπέρ, 32 κατά και 10 αποχές.

Σε άλλες παρεμβάσεις οι Ευρωβουλευτές σημείωσαν ότι ασκούνται αυξανόμενες πιέσεις στους προϋπολογισμούς για την υγεία λόγω της οικονομικής κρίσης και ότι αυτό το γεγονός μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ασφάλεια των ασθενών.

Οι Ευρωβουλευτές κάλεσαν τα κράτη-μέλη να διασφαλίσουν ότι δεν θα επηρεαστεί η ασφάλεια των ασθενών και ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης θα χρηματοδοτούνται επαρκώς.

Στο ψήφισμα προτείνονται μέτρα για να διασφαλιστεί η υπεύθυνη χρήση των αντιβιοτικών. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται στα μέτρα αυστηρή απαγόρευση της χρήσης αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή, διενέργεια μικροβιολογικών εξετάσεων και αναλύσεων πριν από τη συνταγογράφηση αντιβιοτικών, βελτίωση της πληροφόρησης σχετικά με την παρακολούθηση της κατανάλωσης αντιβιοτικών, της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά και του ελέγχου των λοιμώξεων.

Έκκληση γίνεται και προς τις φαρμακευτικές εταιρείες να επενδύσουν στην έρευνα και ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών και ζητείται από την Κομισιόν να εξετάσει το ενδεχόμενο εισαγωγής νομοθετικού πλαισίου που θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών ουσιών.