You are here

Ψηφοφορία για καθυστέρηση του Brexit αναμένεται να υποσχεθεί η Μέι στους βουλευτές

26/02/2019 13:09

Σε πρόθεση της Τερέζα Μέι να ανακοινώσει σήμερα ότι οι βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία στα μέσα Μαρτίου να ψηφίσουν υπέρ της καθυστέρησης του Brexit, αναφέρεται πλειάδα δημοσιευμάτων στο βρετανικό Τύπο.

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να πει στην πρωινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και αργότερα το απόγευμα σε δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι εφόσον η τροποποιημένη συμφωνία του Brexit που θα φέρει προς ψήφιση έως τις 12 Μαρτίου απορριφθεί, τότε οι βουλευτές θα μπορέσουν να επιλέξουν μεταξύ ενός Brexit χωρίς συμφωνία και της κατάθεσης αιτήματος προς την ΕΕ για «μικρή» παράταση της διαδικασίας εξόδου υπό το Άρθρο 50.

Η κα Μέι ακόμα και χθες από το Σαρμ Ελ Σέιχ απέρριψε την πιθανότητα αναβολής του Brexit πέρα από την 29η Μαρτίου, υποστηρίζοντας ότι η καθυστέρηση δε συνεπάγεται συμφωνία.

Ωστόσο, η επικρατούσα εκτίμηση το πρωί της Τρίτης είναι ότι υπό την πίεση φιλοευρωπαϊκών στελεχών της κυβέρνησής της θα αλλάξει στάση. 

Στην Daily Mail της Τρίτης τρεις υφυπουργοί της κυβέρνησης Μέι, οι Ρίτσαρντ Χάρινγκτον (υφ. Επιχειρήσεων), Κλερ Πέρι (υφ. Κλιματικής Αλλαγής) και Μάργκο Τζέιμς (υφ. Ψηφιακής Πολιτικής) προειδοποιούν με άρθρο τους την πρωθυπουργό ότι αν δεν αποκλείσει την πιθανότητα ενός ‘no deal’, τότε θα παραιτηθούν και θα στηρίξουν στην αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων την τροπολογία των βουλευτών Λέτουϊν και Κούπερ υπέρ της παράτασης του Άρθρου 50. 

Ανάλογη προειδοποίηση είχαν απευθύνει με άρθρο στην ίδια εφημερίδα το Σάββατο τρεις κορυφαίοι υπουργοί. Εκτιμάται ότι ως και 25 μέλη της κυβέρνησης έχουν απευθύνει την ίδια προειδοποίηση προς την Ντάουνινγκ Στριτ.

Η παραχώρηση της πρωθυπουργού θα αποσκοπεί και στην αποτροπή νέας κοινοβουλευτικής ήττας αύριο, όταν γίνει η ψηφοφορία επί της τροπολογίας Λέτουϊν/Κούπερ.

Η προεξοφλούμενη αλλαγή στάσης της πρωθυπουργού θεωρείται σίγουρο ότι θα εξοργίσει τους ευρωσκεπτικιστές στο Συντηρητικό Κόμμα. Ο υπολογισμός της Ντάουνινγκ Στριτ, ωστόσο, φέρεται να είναι ότι υπό την απειλή καθυστέρησης του Brexit, ίσως κάποιοι από τους έως τώρα «αντάρτες» Brexiteers συνταχθούν με την πρωθυπουργό στηρίζοντας την όποια νέα συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για το περιεχόμενο της σημερινής δήλωσης της πρωθυπουργού, θα πρόκειται για αλλαγή στάσης και του δεύτερου μεγάλου κόμματος. Το βράδυ της Δευτέρας ο Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών είπε στην κοινοβουλευτική ομάδα ότι το κόμμα θα στηρίξει τροπολογία υπέρ δεύτερου δημοψηφίσματος στα μέσα Μαρτίου εφόσον απορριφθεί στην αυριανή ψηφοφορία η τροπολογία για τελωνειακή ένωση.

Η δήλωση Κόρμπιν χαιρετίστηκε από πολλούς Εργατικούς βουλευτές που έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της λεγόμενης «λαϊκής ψήφου». Αναμένεται όμως να συναντήσει την αντίδραση 25-30 βουλευτών που εκπροσωπούν περιφέρειες οι οποίες τάχθηκαν συντριπτικά υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016.

ΚΥΠΕ