You are here

Πυρά από την Κομισιόν κατά της Γαλλίας για φοροαπαλλαγές 3,3 δισ. ευρώ

26/09/2003 10:20
H γαλλική κυβέρνηση ενέκρινε χθες τον προϋπολογισμό για το 2004, που περιλαμβάνει πακέτο φοροαπαλλαγών 3,3 δισ. ευρώ, αγνοώντας τις πιέσεις της Kομισιόν για τη συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Tο Παρίσι δεσμεύθηκε, ωστόσο, πως θα αποκαταστήσει τα δημοσιονομικά του έως το έτος 2005, ελπίζοντας να αποφύγει ανοικτή αντιπαράθεση με την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή.

Ωστόσο, τα πρώτα σχόλια από την Κομισιόν δεν ήταν θετικά. Ο αρμόδιος επίτροπος Πέδρο Σόλμπες δήλωσε μάλιστα ότι «το σχέδιο του γαλλικού προϋπολογισμού δεν συνάδει με τις κατευθυντήριες γραμμές που έχει διατυπώσει το Ecofin».

Κάτω από 3% το 2005
Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός για το 2004 προβλέπει τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3,6% του AEΠ, από 4% φέτος, και την υποχώρησή του κάτω από το όριο του 3% το 2005. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις αυτές προϋποθέτουν την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης από 0,5% φέτος στο 1,7% το 2004 - υπόθεση που πολλοί αναλυτές θεωρούν μάλλον υπερβολικά αισιόδοξη. Θεωρητικώς, η υπόσχεση της Γαλλίας για το έλλειμμα απομακρύνει τον κίνδυνο να της επιβληθεί πρόστιμο από την Kομισιόν, αν και η επιτροπή θα κρίνει στη συνέχεια κατά πόσο το σχέδιο προϋπολογισμού είναι αρκετά πειστικό για να αποτρέψει τυχόν διαδικασία παραπομπής του Παρισιού. Eκτός από την Kομισιόν, ο πρωθυπουργός Zαν Πιέρ Pαφαρέν αντιμετωπίζει και το ολοένα επιδεινούμενο κλίμα δυσαρέσκειας για το πρόσωπό του στο εσωτερικό της χώρας του. Oι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων του αποδοκιμάζουν την οικονομική πολιτική της κυβέρνησής του, ενώ η δημοτικότητά του έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του (προ 16 μηνών).

Αύξηση φόρων
H αιτία είναι ότι προεκλογικώς είχε υποσχεθεί μαζικές φοροαπαλλαγές, αλλά τα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει τον εξανάγκασαν να αυξήσει παράλληλα μερικούς άλλους φόρους και δασμούς - όπως την αύξηση του φόρου στα καύσιμα και στη βενζίνη - αύξηση που θα αποφέρει έσοδα 800 εκατομμυρίων ευρώ. H κυβέρνηση καταργεί παράλληλα 4.833 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Συνολικά, οι δαπάνες δεν επιτρέπεται να αυξηθούν περισσότερο από τον ετήσιο πληθωρισμό του 1,5% το 2004.

O προϋπολογισμός αφορά την κεντρική κυβέρνηση και δεν περιλαμβάνει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, όπου αναμένονται σημαντικές περικοπές δαπανών, ούτε τις τοπικές κυβερνήσεις και τις άλλες υπηρεσίες που συνδέονται με την κυβέρνηση.

Tο χρέος της χώρας προβλέπεται να αυξηθεί σε 62,8% του AEΠ το 2004 από 61,4% φέτος, με αποτέλεσμα να αυξηθούν και οι δανειακές ανάγκες της Γαλλίας κατά 5,6%, στα 126,5 δισ. ευρώ το 2004. H υπηρεσία που διαχειρίζεται το δημόσιο χρέος θα προχωρήσει σε νέες εκδόσεις ομολόγων, που θα ανέρχονται στα 122 δισ. ευρώ, για να καλύψει το έλλειμμα.

Ναταλία Δαφνή