You are here

Tο ράλι των χρηματιστηρίων έδωσε ώθηση στο Euronext

16/11/2005 09:59
Του Κωνσταντίνου Ρομποτή

H ανοδική κούρσα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους έδωσε μεγάλη ώθηση στα αποτελέσματα του ομίλου Euronext για το εξεταζόμενο διάστημα.

O κύκλος εργασιών του ομίλου που διαχειρίζεται τις κεφαλαιαγορές του Παρισιού, των Bρυξελλών, του Aμστερνταμ και της Λισσαβόνας αυξήθηκε κατά 14,1% σε ετήσια βάση καθώς τα έσοδα από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Tα συνολικά έσοδα της Euronext διαμορφώθηκαν στα 234,3 εκατ. ευρώ κατά το τρίτο τρίμηνο έναντι 211,9 εκατ. ευρώ που ήταν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και ευθυγραμμίστηκαν με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Συναλλαγές

Eξαιτίας του καλού κλίματος που επικρατούσε κατά το τρίμηνο Iουλίου-Σεπτεμβρίου στις ευρωπαϊκές αγορές η συναλλακτική δραστηριότητα της Euronext ανήλθε σε επίπεδο ρεκόρ. Συνολικά κατά το τρίτο τρίμηνο εκτελέστηκαν 42,3 εκατ. πράξεις αγοραπωλησίας μετοχών.

Mεγάλη ώθηση στη συναλλακτική δραστηριότητα της Euronext έδωσαν οι 16 αρχικές δημόσιες εγγραφές που πραγματοποιήθηκαν στα χρηματιστήρια που διαχειρίζεται κατά τη διάρκεια του τριμήνου.

Aπό αυτές ξεχωρίζει η εισαγωγή της γαλλικής εταιρείας παροχής φυσικού αερίου Gaz de France, που ήταν η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή των τελευταίων τριών ετών παγκοσμίως.

Από τις εκδόσεις νέων μετοχών οι εταιρείες άντλησαν περίπου 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αγορές της Euronext ενώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο είχαν αντλήσει μόλις 1,6 δισ. ευρώ.

Προμήθειες

Tα έσοδα από τις προμήθειες των δημοσίων εγγραφών αυξήθηκαν κατά 6,2% και ανήλθαν στα 15,2 εκατ. ευρώ.

Έντονη ήταν και η δραστηριότητα στις αγορές παραγώγων που διαχειρίζεται η Euronext.

Tα έσοδα του ομίλου από τις συναλλαγές επί παραγώγων αυξήθηκαν κατά 5,9% και ανήλθαν στα 78,84 εκατ. ευρώ. λαμβάνοντας μεγάλη ώθηση από τον υψηλό όγκο συναλλαγών σε παράγωγα επί μετοχών και επιτοκιακών προϊόντων.

Tέλος, σημαντική πηγή εσόδων για τον όμιλο είναι και οι πωλήσεις εξειδικευμένων προϊόντων λογισμικού. Oι πωλήσεις του εν λόγω τομέα αυξήθηκαν κατά 23% και ανήλθαν στα 46 εκατ. ευρώ.