You are here

Ρέγκλιγκ: Αναμένεται αρνητική ανάπτυξη το 1ο τρίμηνο στην Κίνα λόγω κορωνοϊού

17/02/2020 22:30

Την εκτίμηση παραγόντων των αγορών με τους οποίους έχει επικοινωνήσει, πως η επιδημία του Κόρωνοϊού CoVid-2019 στην Κίνα θα έχει επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, μετέφερε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ.

Μιλώντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup όπου πραγματοποιήθηκε σχετική συζήτηση, ο Κλάους Ρέγκλιγκ τόνισε ότι ορθώς η Κομισιόν περιλαμβάνει τις επιπτώσεις της επιδημίας στα αρνητικά ρίσκα για την πορεία της οικονομίας.

Επεσήμανε δε ότι τράπεζες και παράγοντες των αγορών αναμένουν επιπτώσεις στον τουρισμό, την παραγωγή και την αλυσίδα εφοδιασμού, σημειώνοντας ότι αναμένουν αρνητική ανάπτυξη για το πρώτο τρίμηνο του έτους στην ίδια την Κίνα και κάποιες άλλες χώρες. Τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρόεδρος του Εurogroup απέφυγαν, όπως και η Κομισιόν να ποσοτικοποιήσουν την επίπτωση στο ΑΕΠ της ευρωζώνης, ή επιμέρους κρατών μελών.

Ερωτηθείς για την απόπειρα του πρώην Υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνη Βαρουφάκη να παραδώσει στον Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου φάκελο που ισχυρίζεται ότι περιέχει «ηχογραφήσεις του Eurogroup"», o μεν Μάριο Σεντένο σχολίασε «ουδέν σχόλιον, αλλά πολιτικά είναι απογοητευτική η κίνηση», ο δε Κλάους Ρέγκλιγκ συμπλήρωσε ότι «μας απογοητεύει η παραβίαση της εμπιστευτικότητας, αλλά έτσι κι αλλιώς ότι βρήκε ενδιαφέρον το έβαλε σε εκείνο το βιβλίο που εξέδωσε».