You are here

Ρευστοποιήσεις made in USA στην Ευρώπη

23/10/2003 11:42
Σε κλοιό πιέσεων βρίσκονται από την έναρξη των συναλλαγών οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές καθώς η χθεσινοβραδινή πτώση της Wall Street και η αναρρίχηση του ευρώ πάνω από τα 1,18 δολάρια έδωσε το έναυσμα για μαζικές ρευστοποιήσεις.

Έντονες πιέσεις ασκούνται στις ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ πτωτικά κινούνται και οι τράπεζες, ιδιαίτερα στο Λονδίνο, όπου HSBC, Barclays και Royal Bank of Scotland καταγράφουν απώλειες άνω του 2%.

Αρνητικός πρωταγωνιστής της ημέρας η ιταλογαλλική εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών STMicroelectronics που ανακοίνωσε ζημίες για το γ΄ τρίμηνο του 2003 και προκάλεσε ανησυχίες στην αγορά για τα περιθώρια κέρδους της. Οι αρνητικές επιδόσεις της STMicroelectronics προκάλεσαν την ελεύθερη πτώση της μετοχής της και έντονες πιέσεις στις μετοχές των υπολοίπων ευρωπαϊκών εταιρειών του κλάδου όπως η γερμανική Infineon και η ολλανδική Philips που είχαν ενισχυθεί σημαντικά μετά τα αποτελέσματα της Intel.

Στη διαμόρφωση αρνητικού κλίματος συνέβαλε και η υποχώρηση του δολαρίου έναντι του κοινού νομίσματος, έως και στα 1,1830 δολάρια ανά ευρώ. Σύμφωνα με τη Deutsche Bank AG, η κερδοφορία των ευρωπαϊκών εταιριών συρρικνώνεται σε ποσοστό 3 με 4% για κάθε πτώση κατά 10% του δολαρίου σε περίοδο δωδεκαμήνου.

Σε χαμηλότερα επίπεδα διαπραγματεύονται, τέλος, οι επενδυτές τη μετοχή της L' Oreal καθώς ο κορυφαίος παγκοσμίως όμιλος καλλυντικών ανακοίνωσε πτώση 2,7% των κερδών του στο εννεάμηνο λόγω της ενίσχυσης του ευρώ.