You are here

Ρευστοποιήσεις στην Ευρώπη

10/10/2003 10:55
Πτωτικές τάσεις επικρατούν κατά το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών, μετά τις ρευστοποιήσεις που σημειώθηκαν χτες στη Wall Street, τα αποθαρρυντικά αποτελέσματα κάποιων εταιριών και ειδικότερα της General Electric και τη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γαλλία.

Η παραγωγή των γαλλικών βιομηχανιών μειώθηκε τον Αύγουστο κατά 0,9% σε μηνιαία βάση, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξησή της κατά 0,3%.

Πιέσεις δέχεται ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας.

Ανοδικά κινείται η Lufthansa, μετά την ανακοίνωση των σχεδίων απόλυσης 2.000 εργαζομένων, ενώ κινητικότητα εμφανίζει και η μετοχή της Amersham μετά την απόφαση εξαγοράς της από τη General Electric έναντι 9,5 δισ. δολ.

Τόκιο

Μεγάλη άνοδο σημείωσαν σήμερα οι ιαπωνικές μετοχές λαμβάνοντας ώθηση από τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ, τη συνακόλουθη εξασθένηση του γιεν έναντι του δολαρίου, που ευνοεί τις ιαπωνικές εξαγωγές και τα θετικά αποτελέσματα κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών.

Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 2,42% και διαμορφώθηκε στις 10.786,04 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση σημείωσε άνοδο κατά 0,72%.

Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 1.073,88 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,55% ανεβάζοντας τα εβδομαδιαία του κέρδη στο 0,7%.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσαν οι μετοχές μεγάλων εξαγωγικών βιομηχανιών εν μέσω προσδοκιών ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας θα αυξήσει τη ζήτηση ιαπωνικών προϊόντων.

Ώθηση στις εν λόγω μετοχές έδωσε και η εξασθένηση του γιεν έναντι του δολαρίου εν μέσω φημών ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας προχώρησε σε νέα παρέμβαση για την αποδυνάμωση του ιαπωνικού νομίσματος.

Οι μετοχές των εταιρειών Casio και Sony ενισχύθηκαν κατά 6,22% και 4,18% αντιστοίχως. Οι παραπάνω επιχειρήσεις βασίζουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους στην αμερικανική αγορά.

Μεγάλη άνοδο σημείωσαν και οι τραπεζικές μετοχές, καθώς εκτιμάται ότι ανέλπιστη απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής θα συμβάλει στην επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης και κατά προέκταση στον περιορισμό των επισφαλών δανείων. Η μετοχική τιμή της SMFG εκτινάχθηκε κατά 8,26%.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα το ιαπωνικό χρηματιστήριο θα παραμείνει κλειστό λόγο εθνικής εορτής.