You are here

Ρευστοποιήσεις στις ευρωαγορές

10/03/2004 11:38
Τo κύμα ρευστοποιήσεων που έπληξε την υψηλή τεχνολογία, αλλά και οι απώλειες της Deutsche Βank (-3%) οδήγησαν χθες τις ευρωπαϊκές μετοχές σε πτώση κατά 1%.

Πτωτική τάση κυριάρχησε και στη Wall Street μέχρι αργά, σε κλίμα ανησυχίας για υψηλές αποτιμήσεις, μετά το ισχυρό ράλι της αγοράς τον τελευταίο χρόνο, με αποτέλεσμα να στραφούν οι επενδυτές στα ομόλογα, των οποίων η απόδοση υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου οκταμήνου.

Οι μεγάλοι χαμένοι Πρώτη στη λίστα των χαμένων στην ευρωζώνη ήταν η Τ-Οnline (11,5%).

Η Αlcatel έχασε 5,4%, η Εricsson 4,8%, και η Νokia 2,7%. Αχτίδα αισιοδοξίας ήταν η φαρμακοβιομηχανία ΑstraΖeneca (2,1%). Αντίθετα στο γενικό ρεύμα κινήθηκε και η Cairn Εnergy (20,8%). Ο δείκτης FΤSΕ Εurotop 300 υποχώρησε κατά 1,1%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες, ημερήσιες απώλειες από τον Νοέμβριο. Ο DJ Εuro Stoxx 50 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,2%.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FΤSΕ-100 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,26%, στο Παρίσι, ο CΑC-40 υποχώρησε κατά 1,17%, και στη Φραγκφούρτη, οι απώλειες του Χetra Dax ήταν 1,41%. Προχθές το ράλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οδήγησε τους δείκτες σε νέο, υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων είκοσι μηνών, σε κλίμα αισιοδοξίας ότι τα χαμηλά επιτόκια και το ενισχυμένο δολάριο θα συμβάλουν στην αύξηση των κερδών των εταιρειών.

Αλλά η άνοδος έχει επιβραδυνθεί το τελευταίο διάστημα, καθώς οι επενδυτές γίνονται όλο και πιο επιλεκτικοί. «Οι επενδυτές δίνουν τώρα περισσότερη σημασία στα οικονομικά δεδομένα, σε σύγκριση με πέρσι, όταν όλα είχαν να κάνουν με την τάση, και τους τεχνικούς παράγοντες», επισήμανε ο Ντάνιελ Μπιρτς, της Εxecution. Η τιμή της μετοχής της Deutsche Βank δέχτηκε ισχυρό πλήγμα, καθώς ο διευθύνων σύμβουλός της, Τζόζεφ Άκερμαν, είπε ότι δεν είναι έτοιμος να την πουλήσει, στην τρέχουσα αγοραστική αξία, διαλύοντας με αυτόν τον τρόπο τις φήμες για συγχώνευση της τράπεζας.

Από τις αυτοκινητοβιομηχανίες, η Volkswagen έχασε 3,1%, μετά την πρόβλεψη του ομίλου ότι δεν θα είναι ικανοποιητικά τα κέρδη του το α? τρίμηνο φέτος. Στη Wall Street, στις 20.20 ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,63%, και ο Νasdaq κατά 0,53%. Μεικτή εικόνα παρουσίασαν και χθες οι αγορές στην Ασία. Στο Τόκιο, ο Νikkei έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,25%, ενώ ο Τopix (0,20%) έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 24 Μαΐου.

Στοιχεία Οι επενδυτές δεν επηρεάστηκαν από τα στοιχεία για τις παραγγελίες στον μηχανολογικό εξοπλισμό- που ήταν ασθενέστερα από τα αναμενόμενα- και αγόρασαν μετοχές μεγάλων τραπεζών, όπως της Μizuho (4,02%).

Η μεγάλη προχθεσινή πτώση του Νasdaq (-1,9%), και της Ιntel (-4,3%) στη Νέα Υόρκη, είχε άμεση επίδραση στην υψηλή τεχνολογία στην Ασία. Η νοτιοκορεάτικη Samsung Εlectronics έχασε 1,8%, ενώ η Τoshiba και η Αdvantest έχασαν πάνω από 2% η καθεμία. Στη Σεούλ, ο σύνθετος δείκτης εξασθένησε κατά 0,95%, αλλά στην Ταϊβάν ενισχύθηκε κατά 1,05%.