You are here

Ρίσκο η απαγόρευση ρωσικού άνθρακα στην Ευρώπη

06/04/2022 10:41

Ρίσκο παίρνει η Ευρώπη, καθώς κινείται προς την απαγόρευση του ρωσικού άνθρακα, αφήνοντας τον εαυτό της ευάλωτο σε ελλείψεις και συνεχείς διακοπές ρεύματος, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος αντιμετωπίζει τις αυξανόμενες τιμές.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Ρωσία είναι ο κορυφαίος προμηθευτής θερμικού άνθρακα της Ευρώπης, ο οποίος χρησιμοποιείται για τα καύσιμα των σταθμών παραγωγής ενέργειας. Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση - όπως και οι ΗΠΑ - παίρνει πιο σκληρή στάση ενάντια στον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, η ήπειρος έχει σχέδια να καταργήσει σταδιακά τις ρωσικές παραγγελίες.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει σαφής εναλλακτική λύση για αυτό το τεράστιο κομμάτι του εμπορίου και το αποτέλεσμα φαίνεται ότι θα οδηγήσει σε ένα φαινόμενο ντόμινο και μία τρελή κούρσα παγκοσμίως για τον άνθρακα.

Οι τιμές ήδη εκτινάσσονται στα ύψη σε μια αγορά που είναι σφιχτή εδώ και μήνες. Ο ευρωπαϊκός άνθρακας εκτινάχθηκε 14% σε υψηλό τριών εβδομάδων την Τρίτη μετά την είδηση της προτεινόμενης απαγόρευσης, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να διπλασιάζονται από την αρχή του έτους. Ο δείκτης αναφοράς για τον ασιατικό άνθρακα έφτασε σε υψηλό όλων των εποχών τον Μάρτιο, ενώ ο αμερικανικός άνθρακας ξεπέρασε τα 100 δολάρια ανά τόνο την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά σε 13 χρόνια.

Η Ευρώπη αγοράζει δύο είδη άνθρακα από τη Ρωσία -- θερμικό, το είδος που χρησιμοποιείται από τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής και μεταλλουργικό, που χρησιμοποιείται στην κατασκευή χάλυβα. Το ρωσικό μερίδιο των εισαγωγών θερμικού άνθρακα της ΕΕ είναι σχεδόν 70%, με τη Γερμανία και την Πολωνία να εξαρτώνται ιδιαίτερα.

«Η προτεινόμενη κύρωση θα ήταν καταστροφική για τις ευρωπαϊκές εισαγωγές άνθρακα», δήλωσε ο Fabian Ronningen, αναλυτής στη νορβηγική Rystad Energy. «Kάποιος άνθρακας μπορεί να προέρχεται από άλλες αγορές, αλλά γενικά, η παγκόσμια αγορά άνθρακα είναι επίσης πολύ σφιχτή».

Πηγή: Euro2day