You are here

Ρωσία: Εκτός Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας

06/10/2022 16:18

Η Ρωσία απουσιάζει από τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης όχι επειδή δεν θέλουμε να συμμετάσχει, αλλά επειδή ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν έθεσε τη Ρωσία εκτός της ευρωπαϊκής κοινότητας, ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εξωτερικές υποθέσεις Ζοζέπ Μπορέλ κατά την άφιξή του στην πρώτη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που πραγματοποιείται στην Πράγα της Τσεχίας, μια μέρα πριν το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία η Ευρώπη έχει μπει σε ένα νέο στάδιο της ιστορίας της, ανέφερε ο κ. Μπορέλ. «Σήμερα, 44 Ευρωπαίοι ηγέτες μαζεύτηκαν εδώ μαζί για να εξετάσουν πώς θα χτίσουν μια νέα δομή ασφαλείας στην Ευρώπη» σημείωσε, αναφερόμενος στα 27 κράτη μέλη και στις 17 χώρες της ΕΕ που συμμετέχουν (εκτός της Ρωσίας και της Λευκορωσίας).

«Αυτό θα πρέπει να γίνει χωρίς τη Ρωσία, όχι επειδή δεν θέλουμε την Ευρώπη να είναι μέρος της Ευρώπης, αλλά επειδή ο Πούτιν την έχει βγάλει από την ευρωπαϊκή κοινότητα», τόνισε.

«Η ευρωπαϊκή κοινότητα αποτελείται από αυτά τα 44 κράτη. Κάποια, είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάποια δεν είναι, κάποια δεν θέλουν να γίνουν, κάποια ήταν μέλη και έφυγαν και άλλα δεν είναι ακόμα μέλη αλλά θα γίνουν μέλη», εξήγησε.

Όλοι μαζί, συνέχισε, πρέπει να θέσουν τις βάσεις ώστε η Ευρώπη να αντιμετωπίσει την κρίση που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, να χτίσει μια νέα τάξη ασφάλειας και να αντιμετωπίσει την επισιτιστική και την ενεργειακή κρίση.

«Αυτή η πολιτική κοινότητα είναι ο καλύτερος τρόπος για τους Ευρωπαίους, όλους τους Ευρωπαίους, εντός της ένωσης και εκτός της ένωσης, να το κάνουν», κατέληξε.