You are here

Ρυθμιστές οι Αλβανοί για τη διαδοχή Τραϊκόφσκι

10/03/2004 12:41
Η αντίστροφη μέτρηση για την πλήρωση της «χηρεύουσας» θέσης του προέδρου της Δημοκρατίας στη γειτονική ΠΓΔΜ ξεκίνησε και επίσημα μετά την ανακοίνωση, χθες, ότι οι εκλογές για τη διαδοχή του προσφάτως αδικοχαμένου Μπόρις Τραϊκόφσκι, θα διεξαχθούν την 14η Απριλίου.

Αν και οι υποψηφιότητες δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, οι εσωτερικές διεργασίες στα κόμματα των εθνικιστών του VΜRΟ και των σοσιαλδημοκρατών της σημερινής κυβέρνησης, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, παραπέμποντας σε παρτίδα «σκάκι» και μάλιστα με φόντο τη στάση που ενδέχεται να τηρήσει η μεγάλη μερίδα (σ.σ. το 25% του πληθυσμού) των Αλβανών της ΠΓΔΜ.

Kίνδυνος Στην παράμετρο αυτή, άλλωστε, ελλοχεύει και ο μεγαλύτερος κίνδυνος -που απεύχεται το ισχυρό δυτικό ενδιαφέρον- βάσει του οποίου η χώρα θα μπορούσε να οδηγηθεί σε πολιτική αστάθεια, ακολουθώντας το αρνητικό πρότυπο της Σερβίας, η οποία αδυνατεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Από τα μέχρι τώρα δεδομένα, φερόμενοι ως διεκδικητές του μετριοπαθούς ηγέτη (ο οποίος απολάμβανε αναγνώρισης και από το αλβανικό στοιχείο) είναι ο γιατρός κ. Κέντεφ, από το VΜRΟ κι από τη σοσιαλδημοκρατική Ένωση η υπουργός Εξωτερικών κ. Μήτρεβα, ο ανεξάρτητος (και επιχειρηματίας) κ. Κοστόφσκι, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, του οποίου η υποψηφιότητα, εάν επιβεβαιωθεί, θα συνιστά το «βαρύ πυροβολικό» και θεωρείται βέβαιο ότι θα επιφέρει αλλαγή στρατηγικής στο VΜRΟ.

Όπως ανέφεραν στην «Η» πηγές από τη γειτονική χώρα, το σενάριο υποψηφιότητας του νυν πρωθυπουργού συγκεντρώνει σημαντικές πιθανότητες, διότι θα απομακρύνει τον κίνδυνο έκφρασης δυσαρέσκειας του αλβανικού στοιχείου, ενώ, ταυτόχρονα, θα δυσχεράνει τις προοπτικές επιτυχίας των εθνικιστών. Στην περίπτωση αυτή, μάλιστα, το VΜRΟ εικάζεται πως θα θέσει στο περιθώριο τον κ. Κέντεφ, προωθώντας τον κ. Στόγιαν Άντοφ, πρώην πρόεδρο της Βουλής, ώστε να ισορροπήσει την κατάσταση, από άποψη ειδικού βάρους των υποψηφίων.

Αν παρ’ όλα αυτά οι σοσιαλδημοκράτες επιλέξουν είτε την κ. Μήτρεβα, είτε τον κ. Κοστόφσκι ή κάνουν την έκπληξη με άλλον και οι Αλβανοί δεν συμφωνήσουν, τότε η κατάσταση θα περιπλεχθεί σοβαρά.