You are here

Σ. Κυριακίδου: Δεν έχουμε δικαίωμα να αποτύχουμε στη νέα στρατηγική για καρκίνο

21/02/2020 13:27

Η Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδια για την Υγεία και Ασφάλεια των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου ενημέρωσε την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη δημόσια διαβούλευση που άρχισε για την εκπόνηση της νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου, διατυπώνοντας ικανοποίηση για το γεγονός ότι η διαβούλευση σε επίπεδο εθνικών κοινοβουλίων άρχισε στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Τόνισε σε αυτό το πλαίσιο ότι «δεν έχουμε το δικαίωμα να αποτύχουμε».

Η κ. Κυριακίδου είπε ότι έχουμε εντάξει την έναρξη των προσπαθειών μας για το θέμα του καρκίνου στο πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών, της θητείας μας. «Ένας μόνο τρόπος αποτελεσματικής αντιμετώπισης της ασθένειας υπάρχει κι αυτός δεν είναι άλλος από την αναγωγή του καρκίνου σε κοινή ευρωπαϊκή προτεραιότητα, όραμα και στόχο», σημείωσε.

Έχουμε ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέφερε, ήδη ξεκινήσει τη δημόσια διαβούλευση, στις 4 Φεβρουάριου με μια ιδιαίτερα σημαντική  τελετή στο Ευρωκοινοβούλιο, στους επόμενους 9 μήνες, θα εργαστούμε σκληρά με στόχο να καταλήξουμε σε ένα ενιαίο σχέδιο αντιμετώπισης του.

«Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο καρκίνου, (European Beating Cancer Plan) αφορά, μεταξύ άλλων στην πρόληψη, την έρευνα, τη νέα στρατηγική των  δεδομένων, την ισότιμη πρόσβαση στη θεραπεία και την ανακουφιστική φροντίδα. Μαζί θα διαμορφώσουμε ένα σχέδιο που θα εστιάζει πρώτα και κύρια στον ασθενή και τις ποικιλόμορφές ανάγκες του. Σε ένα σχέδιο που θα φέρει την ελπίδα για ζωή-και για καλύτερη ζωή-, για τους ασθενείς αλλά και τις οικογένειες τους που μαζί βιώνουν, τις συνέπειες της ασθένειας.
Συνέπειες όχι μόνο σε επίπεδο υγείας, αλλά και με οικονομικό και κοινωνικό συχνά αντίκτυπο, δυστυχώς ακόμη και με επαγγελματικό στιγματισμό. Με δυσκολίες στην επανένταξη», πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι η συμμετοχή όλων στη δημόσια διαβούλευση θα βοηθήσει ώστε το σχέδιο να γίνει όσο το δυνατόν πιο φιλόδοξο και αποδοτικό. «Μέσα από χρονοδιαγράμματα που έχουμε θέσει, είμαστε αποφασισμένοι, πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, να παρουσιάσουμε στους Ευρωπαίους πολίτες, το σχέδιο αντιμετώπισης του καρκίνου», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης προσφωνώντας την Επίτροπο, σημείωσε πως η ευγένεια και η ποιότητα του χαρακτήρα της, η εργατικότητα και ο ήρεμος δυναμισμό της, αποτελούν εχέγγυο επιτυχίας στα νέα και απαιτητικά καθήκοντα που έχει αναλάβει.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των νέων και αναδυόμενων προκλήσεων, που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας και της ασφάλειας των τροφίμων, είπε, απαιτεί την υιοθέτηση μιας ολιστικής προσέγγισης και την οριζόντια ενσωμάτωση της πτυχής της υγείας σε όλες τις εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές, είπε.

«Για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτό το στόχο, επιβάλλεται να εργαστούμε ομαδικά, για την προώθηση των συνεργειών, της συνεργασίας και του συντονισμού ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς», σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, «οφείλω να ευχαριστήσω θερμά την Στέλλα Κυριακίδου για τη σημερινή της παρουσία εδώ, για να μας παρουσιάσει το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου. Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την ευκαιρία που μας δίδεται να την ακούσουμε και να αξιολογήσουμε  τα όσα πράττει και προγραμματίζει η ΕΕ για αυτό το μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας».
 
Ανέφερε ότι μέσα από την κοινή συντονισμένη δράση, που κωδικοποιείται πλέον και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά για την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, ανακουφιστική φροντίδα και έρευνα για τον καρκίνο. «Οι επιστημονικές και τεχνολογικές ανακαλύψεις και πρόοδος συνεισφέρουν σημαντικά τόσο στην παροχή αποτελεσματικότερης θεραπείας όσο και στη βελτίωση της ανακουφιστικής φροντίδας και στην αντιμετώπιση του καρκίνου ως μίας χρόνιας πλέον πάθησης», είπε.

Ειδικότερα δε, συνέχισε, οι εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης μπορούν να συνδράμουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, αλλά και των φροντιστών τους. «Μέσα από την κοινή μας προσπάθεια, μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες, που εξασφαλίζουν στους πάσχοντες αξιοπρέπεια, ελπίδα και ίαση», ανέφερε..

Άλλωστε, είπε ο κ. Συλλούρης, «το ενδιαφέρον της Βουλής για το σοβαρό αυτό παγκόσμιο πρόβλημα εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους και πολύ σύντομα θα υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο παρέμβασης, για ενίσχυση των υποδομών στο Μακάρειο Νοσοκομείο, όπου είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε τη συμβολή και τη συνεργασία όλων σας».