You are here

Σ. Κυριακίδου: Η ΕΕ ξεκινά το νέο πρόγραμμα EU4Health - 23 φορές πάνω ο προϋπολογισμός υγείας

28/05/2020 13:53

Πακέτο χρηματοδότησης ύψους 9,4 δισ. ευρώ στοχεύει στη δημιουργία και ενίσχυση της συλλογικής ικανότητας της ΕΕ να διαχειρίζεται ζητήματα υγείας, μεταξύ άλλων με τη δημιουργία ενός αποθέματος υλικού, αλλά και ιατρών που θα μπορούν να αναπτυχθούν σε κράτη ,μέλη που αντιμετωπίζουν έκτακτες καταστάσεις. Η ΕΕ μέσω του νέου προγράμματος με τη ονομασία EU4Health αλλάζει προσέγγιση στον τρόπο που αντιμετωπίζει τα θέματα υγείας και αυξάνει κατά 23 φορές τον σχετικό προϋπολογισμό. Ισχυρή έμφαση δίδεται και στην προετοιμασία και ενίσχυση των εθνικών συστημάτων υγείας.

Συγκεκριμένα, η Επίτροπος Κυριακίδου η οποία παρουσίασε στον Τύπο το πρόγραμμα, δήλωσε σχετικά ότι "χθες προτείναμε ένα φιλόδοξο οικονομικό και χρηματοοικονομικό πακέτο ως απάντηση στην πανδημία COVID-19 και τις οικονομικές της συνέπειες".

"Μαζί με το πακέτο ανάκαμψης και τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό της ΕΕ για τα επόμενα επτά χρόνια, παρουσιάζουμε ένα στρατηγικό όραμα τόσο για την αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης όσο και των αυριανών προκλήσεων", σημείωσε και διευκρίνισε ότι "ως μέρος αυτού του πακέτου, το νέο πρόγραμμα EU4Health θα επιφέρει μια πραγματική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ αντιμετωπίζει την υγεία και ένα σαφές μήνυμα ότι η υγεία των πολιτών μας είναι περισσότερο από ποτέ μια προτεραιότητα για εμάς".

"Πρόκειται για ένα νέο κεφάλαιο στην πολιτική υγείας της ΕΕ", τόνισε η Επίτροπος.

Όπως σημείωσε η Επίτροπος Κυριακίδου, "αυτή η κρίση κατέστησε σαφές ότι η ικανότητα συλλογικής αντίδρασης πρέπει να φθάσει σε διαφορετικό επίπεδο. Οι εκκλήσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης ήταν δυνατές και σαφείς: χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη στον τομέα της δημόσιας υγείας. Είχα αμέτρητες συναντήσεις με Υπουργούς της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενδιαφερόμενους και επιστήμονες. Αυτές οι ανταλλαγές και τα διδάγματα προσδιορίζουν τις προτάσεις μας. Ακούσαμε προσεκτικά τους πολίτες και τι περιμένουν η Ευρώπη να μπορεί να κάνει για αυτούς στον τομέα της υγείας", τόνισε η Επίτροπος.

`Η πρότασή μας για ένα αυτόνομο πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 9,4 δισεκατομμυρίων ευρώ προορίζεται για την απάντηση σε αυτές τις προσκλήσεις", ξεκαθαρίζει.

"Προχωρούμε σε αυτές τις προκλήσεις με αύξηση του προϋπολογισμού άνω του 2000% σε σύγκριση με τους τρέχοντες πόρους για την υγεία. Αυτό θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έφερε στο φως η κρίση, αλλά και να επενδύσουμε σε συστήματα υγείας της ΕΕ για το μέλλον", σημείωσε η Στέλλα  Κυριακίδου.

"Ο πρώτος μας στόχος είναι να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι να αντιδράσουμε και να προστατεύσουμε τους πολίτες μας σε περίπτωση που μια παρόμοια διασυνοριακή κρίση θα μας πλήξει στο μέλλον", τόνισε.

"Για να το κάνουμε αυτό, θα στοχεύσουμε να διασφαλίσουμε ότι διαθέτουμε, ανά πάσα στιγμή, τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό, τα φάρμακα και τις ιατρικές συσκευές και να διασφαλίσουμε ότι όλα αυτά είναι προσιτά και καινοτόμα. Ποτέ ξανά δεν θέλουμε να δούμε τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να επιλέγουν ποιος ασθενής λαμβάνει εξοπλισμό διάσωσης", ξεκαθαρίζει η Στέλλα Κυριακίδου.

"Το EU4Health θα μας επιτρέψει, για πρώτη φορά, να δημιουργήσουμε στρατηγικά αποθέματα, ώστε να μπορούμε να σχεδιάσουμε από πριν και να έχουμε αποθεματικά σε περίπτωση κρίσεων. Αυτό θα συμπληρώσει την ικανότητα υπό ανασυγκρότηση για αντίδραση έκτακτης ανάγκης με πιο στρατηγικό τρόπο", εξηγεί.

"Το πρόγραμμά μας θα παρέχει επίσης ένα αποθεματικό προσωπικού υγειονομικής περίθαλψης - συμπεριλαμβανομένων των ιατρών - που μπορεί να αναπτυχθεί σε περιόδους κρίσης και όπου χρειάζονται τέτοιοι πόροι. Όταν τα νοσοκομεία επιβαρύνουν υπερβολικά ένα κράτος μέλος, θα πρέπει να έχουμε την ικανότητα να παρέμβουμε με πόρους που είναι διαθέσιμοι αλλού", ανακοίνωσε η Επίτροπος.

"Επιπλέον, για να αυξήσουμε την ετοιμότητα και τη διαχείριση κρίσεων, θα ενισχύσουμε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και θα δώσουμε ισχυρότερο ρόλο στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων όταν πρόκειται για το συντονισμό των ιατρικών αντιδράσεων σε κρίσεις", σημειώνει.

"Ωστόσο, το EU4Health δεν αφορά μόνο τη διαχείριση κρίσεων - αλλά υπερβαίνει πολύ αυτό. Πρόκειται για την ενίσχυση των εθνικών συστημάτων υγείας, τη στήριξη των κρατών μελών στις προσπάθειές τους να τα καταστήσουν πιο ανθεκτικά και με καλύτερη απόδοση, και να τους επιτρέψει να παρέχουν καλύτερη φροντίδα στους ασθενείς σε ολόκληρη την ΕΕ", διευκρινίζει.

"Με αυτό το πρόγραμμα, θα μπορέσουμε επίσης να κάνουμε μια πραγματική διαφορά για τη δουλειά μας σε άλλες προτεραιότητες υγείας, ιδίως στον αγώνα κατά του καρκίνου και στη βελτίωση του εμβολιασμού. Το EU4Health σημαίνει ότι θα είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε οικονομικά φιλόδοξες δράσεις για τη μείωση των ανισοτήτων στον έλεγχο και τη θεραπεία του καρκίνου σε ολόκληρη την Ευρώπη", σημειώνει η Στέλλα Κυριακίδου.

"Θα μας επιτρέψει επίσης να επιταχύνουμε την ψηφιακή ικανότητα υγείας, τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη και να αυξήσουμε τις επενδύσεις στην πρόληψη των ασθενειών και στην προώθηση της υγείας. Το EU4Health σημαίνει επίσης ότι θα είμαστε σε θέση να αναβαθμίσουμε σημαντικά υπάρχοντα εργαλεία, όπως τα ευρωπαϊκά δίκτυα αναφοράς μας, τώρα μια πραγματικότητα στον τομέα των σπάνιων ασθενειών και τα οποία θα καθιερωθούν επίσης για τη βελτίωση της διάγνωσης και της θεραπείας άλλων ασθενειών", καταλήγει.

Όπως ανακοινώθηκε το πρόγραμμα θα διαρκέσει έως το 2027, αλλά όλες οι δράσεις που σχετίζονται με την ανθεκτικότητα σε κρίσεις θα είναι εμπροσθοβαρείς κατά τα πρώτα χρόνια του προγράμματος.