You are here

Σαρλ Μισέλ: Καλώ τα κράτη να εξετάσουν την πρόταση και να εργαστούν για συμβιβασμό

27/05/2020 18:19

"Σημαντικό βήμα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων", το οποίο "θα βοηθήσει στη στοχευμένη υποστήριξη προς τους τομείς και τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία COVID19", χαρακτήρισε την σημερινή πρόταση της Κομισιόν για το ταμείο "Next Generation EU", ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ανακοίνωσε δε ότι "θα θέσουμε το ζήτημα στο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 19 Ιουνίου 2020. Όλα πρέπει να γίνουν για να επιτευχθεί συμφωνία πριν από το καλοκαιρινό διάλειμμα. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις μας έχουν επηρεαστεί σοβαρά από την πανδημία. Χρειάζονται στοχοθετημένη ανακούφιση χωρίς καθυστέρηση", επεσήμανε.

"Μια συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΠΔΠ θα ανοίξει το δρόμο για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης και θα ενισχύσει την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση", σημείωσε.

"Καλώ όλα τα κράτη μέλη να εξετάσουν γρήγορα την πρόταση και να εργαστούν εποικοδομητικά για έναν συμβιβασμό προς όφελος της Ένωσης", τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Απριλίου 2020, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να εργαστεί για τη δημιουργία ταμείου ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της κρίσης COVID-19 και ανέθεσε στην Κομισιόν να αναλύσει τις ακριβείς ανάγκες και να υποβάλει επειγόντως μια πρόταση που να είναι ανάλογη με την πρόκληση που αντιμετωπίζουμε. Σήμερα, 27 Μαΐου 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε την πρότασή της σχετικά με ένα Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Η ανάλυση και αξιολόγηση της πρότασης της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκτησης και το ΠΔΠ θα ξεκινήσει αμέσως στα όργανα του Συμβουλίου και παράλληλα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και οι συνεργάτες του θα αρχίσουν να διαβουλεύονται με τα κράτη μέλη.