You are here

Το Σάββατο κρίνεται στο Λονδίνο η νέα συμφωνία του Brexit

17/10/2019 16:15

Οι Βρετανοί βουλευτές αποδέχθηκαν την πρόταση της βρετανικής κυβέρνησης για διεξαγωγή συζήτησης και ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων επί της νέας συμφωνίας του Brexit το προσεχές Σάββατο.

Θα είναι η πρώτη φορά που η βρετανική Βουλή συνεδριάζει Σάββατο από την περίοδο του πολέμου των Φόκλαντ το 1982.

Ο ηγέτης της Βουλής των Κοινοτήτων Τζέικομπ Ρις-Μογκ προανήγγειλε την υποβολή κυβερνητικής πρότασης για αποδοχή της νέας συμφωνίας από τους βουλευτές, με την εναλλακτική να είναι το ‘no deal’.

Παρόλα αυτά, ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει ακόμα δουλειά να κάνει για να πείσει επαρκή αριθμό βουλευτών να στηρίξουν τη συμφωνία 

Η κρίσιμη μάζα των δέκα Βορειοϊρλανδών βουλευτών του DUP επαναβεβαίωσαν με με απογευματινή δήλωσή τους την εναντίωσή τους στη συμφωνία. Εκπρόσωπος του κόμματος ανέφερε ότι το DUP «δε θα σταθεί δυνατό να υποστηρίξει αυτές τις προτάσεις στο κοινοβούλιο».

Πρόσθεσε ότι «αυτές οι προτάσεις δεν είναι, κατά την άποψή μας, επωφελείς για την  οικονομική ευημερία της Βόρειας Ιρλανδίας και υπονομεύουν την ακεραιότητα της Ένωσης (του Ηνωμένου Βασιλείου).

Πιστεύεται ότι αν και το DUP εμφανίστηκε τελικά διατεθειμένο να αποδεχθεί τους διαφορετικούς τελωνειακούς και ρυθμιστικούς κανόνες μεταξύ Μ. Βρετανίας και Β. Ιρλανδίας που προβλέπει η νέα συμφωνία, δεν υποχωρεί στο θέμα του μηχανισμού συναίνεσης για την ανανέωση αυτών των ρυθμίσεων στο μέλλον.

Συγκεκριμένα, το DUP θα ήθελε η ανανέωση αυτών των ρυθμίσεων να γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια με τη συναίνεση αμφοτέρων των πολιτικών πτερύγων της Βόρειας Ιρλανδίας, κάτι που ουσιαστικά θα ισοδυναμούσε με παραχώρηση δικαιώματος βέτο στο DUP. Η νέα συμφωνία, ωστόσο, ορίζει ότι η συγκατάθεση μπορεί να δίνεται και με απλή πλειοψηφία στην τοπική αποκεντρωμένη Συνέλευση (κοινοβούλιο), κάτι που το DUP λέει ότι παραβιάζει την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής που βασίζεται στην αρχή της συναίνεσης των δύο κοινοτήτων της Βόρειας Ιρλανδίας.

Την αντίθεσή του με τη νέα συμφωνία εξέφρασε και ο Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών, που έκανε λόγο για «ακόμα χειρότερη συμφωνία» από αυτή της Τερέζα Μέι. Απέφυγε, ωστόσο, να επιβεβαιώσει ότι στη συνεδρίαση του Σαββάτου θα επιδιώξει να δεσμεύσει την κυβέρνηση να θέσει τη νέα συμφωνία σε δεύτερο δημοψήφισμα.

Σε κάθε περίπτωση, οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν το απόγευμα πρόταση του βουλευτή Όλιβερ Λέτγουιν επί της διαδικασίας του Σαββάτου, η οποία δίνει μεγαλύτερα περιθώρια για την υποβολή τροπολογιών στην κυβερνητική πρόταση για έγκριση της νέας συμφωνίας του Brexit. Πιστεύεται ότι θα γίνει απόπειρα από την αντιπολίτευση να δεσμευθεί η κυβέρνηση πως η νέα συμφωνία θα τεθεί σε δεύτερο δημοψήφισμα.

Ο Μπόρις Τζόνσον ελπίζει ότι θα κερδίσει την ψήφο των ευρωσκεπτικιστών στο κόμμα του, των 21 βουλευτών που ο ίδιος διέγραψε πρόσφατα από το Συντηρητικό Κόμμα, αλλά και ορισμένους Εργατικούς βουλευτές από περιφέρειες που στήριξαν με μεγάλη πλειοψηφία το Brexit και δε θέλουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

ΚΥΠΕ