You are here

Σε αδιέξοδο οι αθλητικές χορηγίες της Credit Suisse

23/03/2023 11:32

Η εξαγορά της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse αφήνει πολλούς αστέρες του αθλητισμού, ομάδες και τουρνουά με ένα μεγάλο ερωτηματικό σε σχέση με τις προσοδοφόρες συμφωνίες χορηγιών τους από την τράπεζα.

Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ελβετίας, το κορυφαίο τμήμα ποδοσφαίρου της χώρας, ο σπουδαίος τενίστας Ρότζερ Φέντερερ, ο αστέρας του γκολφ Σέρχιο Γκαρσία και το νέο γήπεδο της Ζυρίχης χρηματοδοτούνταν όλα από την τράπεζα, την οποία εξαγοράζει η ελβετική ανταγωνίστρια της UBS.

Η συμφωνία διευθετήθηκε βιαστικά την Κυριακή μετά την πτώση της τιμής της μετοχής της Credit Suisse.

Οι αγώνες γκολφ και ιππασίας βασίστηκαν επίσης στα χρήματα της Credit Suisse, όπως και το Swiss Sport Aid Foundation, το οποίο υποστηρίζει ταλαντούχους νέους αθλητές.

«Οι χορηγίες μας αντανακλούν το πάθος μας για την αριστεία, τη βιωσιμότητα και τη συνεργασία», υπερηφανευόταν η Credit Suisse.

Η εφημερίδα Neue Zurcher Zeitung αναφέρει ότι ανεξάρτητα από το πόσο η Credit Suisse ενεπλάκη σε σκάνδαλα ή αναθεώρησε τις στρατηγικές της, «η τράπεζα ήταν πάντα ένας αξιόπιστος συνεργάτης για τον αθλητισμό».

«Προς το παρόν, θα συνεχίσουμε τις δεσμεύσεις», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της Credit Suisse.

Ωστόσο, η UBS, η οποία έχει το δικό της χαρτοφυλάκιο αθλητικών χορηγιών με επίκεντρο τη Formula 1, τον στίβο και το χόκεϊ επί πάγου, μπορεί να μην συνεχίσει τις συγκεκριμένες συμφωνίες.

Το συμβόλαιο για τη συνεργασία με την Ελβετική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (SFA) που υφίσταται από το 1993, έχει διάρκεια μέχρι τις 30 Ιουνίου του επόμενου έτους και αξίζει περίπου πέντε εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (5,4 εκατομμύρια δολάρια) ετησίως, σύμφωνα με την εφημερίδα Blick.

Το λογότυπο της Credit Suisse θα παραμείνει στα μπουφάν προπόνησης και στις φανέλες των εθνικών ομάδων για όσο καιρό υπάρχει η τράπεζα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της SFA, Άντριαν Άρνολντ, ενόψει του προκριματικού αγώνα για το Euro 2024 το Σάββατο με τη Λευκορωσία.

Η Credit Suisse είναι επίσης ο κύριος χορηγός της αίτησης της Ελβετίας για τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Γυναικών του 2025 και η εξαγορά της τράπεζας έρχεται λίγες μόνο ημέρες πριν την απόφαση για τη διοργάνωση στις 4 Απριλίου.

Η τράπεζα είναι επίσης ο χορηγός του τίτλου της Super League, της κορυφαίας κατηγορίας ποδοσφαίρου της Ελβετίας, συμπεριλαμβανομένων γνωστών συλλόγων όπως οι Young Boys, Grasshopper, FC Zurich και FC Basel.

Το συμβόλαιο ισχύει μέχρι το 2025 και αξίζει περίπου οκτώ εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (8,7 εκατομμύρια δολάρια) ανά σεζόν.

Ο Φέντερερ είναι μακράν το μεγαλύτερο όνομα, που σχετίζεται με την Credit Suisse. Αν και ο μεγαλύτερος αθλητικός αστέρας της Ελβετίας αποσύρθηκε τον Σεπτέμβριο, παραμένει πρεσβευτής της Credit Suisse.

Ο Φέντερερ έχει πολλούς άλλους χορηγούς, συμπεριλαμβανομένων των Rolex, Lindt, Mercedes-Benz και Moet et Chandon.

Η Credit Suisse χορηγεί επίσης το Laver Cup που ήταν προτροπή του Φέντερερ, στο οποίο συμμετέχουν έξι κορυφαίοι άντρες τενίστες από την Ευρώπη και έξι από τον υπόλοιπο κόσμο, με αρχηγούς τους Bjorn Borg και John McEnroe.

Στο γκολφ, η Credit Suisse χρηματοδότησε το ευρωπαϊκό τουρνουά γκολφ Masters στο Κραντ Μοντάνα και τον Ισπανό πρώην νούμερο δύο στον κόσμο Γκαρσία, ο οποίος κέρδισε το Masters του 2017.

Ο διευθυντής του τουρνουά, Yves Mittaz, δήλωσε ότι το συμβόλαιο ισχύει μέχρι το τουρνουά του 2024, επομένως η διοργάνωση δεν κινδυνεύει.

Στην ιππασία, η Credit Suisse είναι ο κύριος χορηγός του Concours Hippique International de Geneve and White Turf στο St. Moritz, μιας εντυπωσιακής αποκλειστικής εκδήλωσης που περιλαμβάνει ιπποδρομίες σε μια παγωμένη λίμνη.

ΚΥΠΕ