You are here

Σε απεργίες κατέρχονται οι νοσηλευτές στο ΗΒ

25/11/2022 13:24

Οι νοσηλευτές προστέθηκαν στην αυξανόμενη λίστα των επαγγελματικών ομάδων στο Ηνωμένο Βασίλειο που κηρύσσουν απεργιακές κινητοποιήσεις.

Για πρώτη φορά στα 106 χρόνια συνδικαλιστικής ιστορίας τους οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες του συστήματος δημόσιας υγείας NHS θα απεργήσουν, για δύο ημέρες λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, στις 15 και στις 20 Δεκεμβρίου.

Η απόφαση των μελών του Βασιλικού Συνδέσμου Νοσηλευτικής, της συντεχνιακής ένωσης που εκπροσωπεί το νοσηλευτικό προσωπικό, ακολούθησε απόρριψη αιτήματός τους από την κυβέρνηση για επίσημες διαπραγματεύσεις περί αύξησης των απολαβών τους.

Η συντεχνιακή οργάνωση λέει ότι παρά τις αυξήσεις του καλοκαιριού, τα μέλη της υφίστανται στην ουσία μείωση του πραγματικού εισοδήματος κατά 20% μετά από μια δεκαετία αυξήσεων κάτω από το ύψος του πληθωρισμού.

Ο Υπουργός Υγείας Στίβεν Μπάρκλεϊ είπε ότι οι απαιτήσεις των νοσηλευτών έχουν ένα κόστος ύψους 10 δισεκατομμυρίων λιρών που «δεν μπορεί να καλυφθεί».

Η απεργία δεν αφορά τη Σκωτία, όπου η αποκεντρωμένη κυβέρνηση συμφώνησε να αρχίσουν νέες διαπραγματεύσεις περί μισθών με το νοσηλευτικό προσωπικό.

Αναμένεται ότι η απεργιακή κινητοποίηση θα διαρκέσει επί 12 ώρες για καθεμία από τις δύο ημέρες, πιθανότατα από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ.

Η απεργία δε θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί πάντως σε περίπου 40% των νοσοκομείων και φορέων κοινωνικής περίθαλψης στην Αγγλία, λόγω χαμηλής προσέλκυσης προσωπικού στις εκεί τοπικές ψηφοφορίες περί απεργίας.

Παρόλα αυτά, η ταλαιπωρία για τους εκατοντάδες χιλιάδες νοσηλευόμενους ασθενείς σε μεγάλα νοσοκομεία αναμένεται να είναι μεγάλη.

Εκτιμάται δε ότι θα είναι οι πρώτες απεργίες στο NHS από μια σειρά κινητοποιήσεων που αναμένονται το χειμώνα, μεταξύ άλλων από γιατρούς και προσωπικό ασθενοφόρων.

Ήδη η Βρετανία έχει δει αυτό το φθινόπωρο απεργιακές κινητοποιήσεις από εργαζόμενους στις μεταφορές και κυρίως στους σιδηροδρόμους, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στα ταχυδρομεία, με αίτημα την αύξηση των απολαβών εν μέσω της κρίσης ακρίβειας.