You are here

Σε αρνητικές υποβάθμισε ο S&P τις προοπτικές τραπεζών του γερμανικού συνεργατικού τομέα

19/09/2019 06:59

Σε αρνητικές, από σταθερές, υποβάθμισε ο οίκος Standard and Poor`s, τις προοπτικές βασικών μελών του Συνεργατικού τραπεζικού τομέα της Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένων των Deutsche Apotheker- und Aerztebank AG και DZ HYP AG, καθώς και την DekaBank Deutsche Girozentrale, βασικό μέλος του γερμανικού τομέα των ταμιευτηρίων, επικαλούμενος τα χαμηλά επιτόκια.

Ταυτόχρονα, ο αμερικανικός οίκος επιβεβαίωσε τις αξιολογήσεις των συγκεκριμένων τραπεζών μαζί με άλλες εννέα γερμανικές τράπεζες.

Οι προοπτικές για τις πέντε από τις εννέα τράπεζες, σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης, παραμένουν αρνητικές, ενώ για τις υπόλοιπες τέσσερις παραμένουν σταθερές.
 
Ο S&P τονίζει πως η απόφαση για υποβάθμιση των προοπτικών των συγκεκριμένων τραπεζών απορρέει από την άποψή του ότι οι τάσεις του τομέα και του οικονομικού κινδύνου για τις γερμανικές τράπεζες είναι πλέον αρνητικές και όχι σταθερές. Σημειώνει πως οι αρνητικές προοπτικές θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν να υποβαθμίσει τις γερμανικές τράπεζες στα επόμενα δύο χρόνια.

«Αναμένουμε ότι, μέσα στους επόμενους 24 μήνες, τα χαμηλά επιτόκια θα εξακολουθήσουν να παρεμποδίζουν τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια και τα έσοδα των τραπεζών», υπογραμμίζει.
 
Αυτό, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης, θα επιδεινωθεί από τις επιπτώσεις της διεύρυνσης των μακροοικονομικών ανισορροπιών που βαρύνουν τις γερμανικές επιχειρήσεις και τις αυξανόμενες τιμές των κατοικιών.
 
Παράλληλα, ο S&P προειδοποιεί πως εάν ο κίνδυνος για την τραπεζική βιομηχανία συνεχίσει να αυξάνεται, θα μπορούσε να υποβαθμίσει στο «bbb+», από «a-», την αξιολόγηση των γερμανικών τραπεζών, υποδεικνύοντας πιθανή επιδείνωση των αυτόνομων πιστωτικών προφίλ των τραπεζών (SACPs).
 
Ταυτόχρονα, ο αμερικανικός οίκος τονίζει πως δεν επηρεάζονται οι αξιολογήσεις της Deutsche Bank AG (BBB+/Stable / A-2) επειδή ο αυξανόμενος κίνδυνος για το τραπεζικό σύστημα της Γερμανίας δεν θα επηρεάσει άμεσα τα στοιχεία αξιολόγησης της Deutsche Bank, λόγω της διεθνούς διαφοροποίησης της τράπεζας.
 
Το πιο σημαντικό, όπως υπογραμμίζει ο S&P, είναι πως διαπιστώνει ότι η επιτυχία της τρέχουσας αναδιάρθρωσης της τράπεζας εξαρτάται κυρίως από την ικανότητα της διοίκησης να αποκαταστήσει την κερδοφορία στις παγκόσμιες αγορές, επιπρόσθετα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιχειρησιακής ενσωμάτωσης στην λιανική τραπεζική στην Γερμανία.
 
Ο διεθνής οίκος αναγνωρίζει το δύσκολο περιβάλλον στο οποίο η Deutsche Bank επιδιώκει να υλοποιήσει το σχέδιο αναδιάρθρωσής της και τονίζει πως εκτός αν διαπιστώσει μια σημαντική απροσδόκητη αποτυχία, σχεδιάζει να προβεί σε επαναξιολόγηση των προοπτικών της τράπεζας πριν από το τέλος του 2019 για να εκτιμήσει την πρόοδο της διοίκησης, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που αναμένει ο οίκος από το 2020.

Ο συνεχιζόμενος εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, οι αβεβαιότητες που σχετίζονται με το Brexit και η επιβράδυνση της ανάπτυξης στις αναδυόμενες αγορές επιβαρύνουν τις προοπτικές ανάπτυξης της Γερμανίας, υπογραμμίζει.

Κατά συνέπεια, ο οίκος πιστεύει ότι το οικονομικό περιβάλλον για τις γερμανικές τράπεζες θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο, ενώ η επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ θα καταστήσει πιο δύσκολη για τις τράπεζες την αντιστάθμιση των χαμηλότερων επιτοκιακών περιθωρίων.
 
Επιπλέον, ο S&P αναφέρει πως το κόστος κινδύνου, το οποίο έχει μειωθεί από το 2015, πιθανότατα θα αυξηθεί και πάλι, πλήττοντας τις τράπεζες με μεγάλη έκθεση σε εταιρείες.

Τέλος, σημειώνει πως η αύξηση των τιμών των κατοικιών παραμένει ισχυρή και ο ενυπόθηκος δανεισμός έχει αυξηθεί και τονίζει πως παρόλα αυτά, πιστεύει ότι τα πρότυπα συμπεριφοράς των γερμανικών τραπεζών για την παραχώρηση στεγαστικών δανείων «παραμένουν συντηρητικά».

ΚΥΠΕ