You are here

Σε διάλογο για το Brexit καλεί τους Εργατικούς η Τερέζα Μέι

11/02/2019 12:22

Διατεθειμένη να συζητήσει με το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης τους όρους που έχει θέσει ο Τζέρεμι Κόρμπιν για να στηρίξει μια συμφωνία για το Brexit, δηλώνει η Τερέζα Μέι.

Με τρισέλιδη επιστολή της προς τον κ. Κόρμπιν, που συνιστά απάντηση στους πέντε όρους που είχε θέσει προ ημερών ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου σημειώνει ότι οι δύο πλευρές πρέπει να συναντηθούν «το συντομότερο δυνατό», μεταξύ άλλων για να εξετάσουν «εναλλακτικές διευθετήσεις» ως προς το λεγόμενο ‘backstop’.

Η κα Μέι αναφέρεται σε υιοθέτηση νόμων που θα προστατεύουν τα δικαιώματα των Βρετανών εργαζομένων και το περιβάλλον, ανταποκρινόμενη θετικά στο συγκεκριμένο αίτημα του κ. Κόρμπιν.

Δηλώνει ότι δεν αποδέχεται την αυτόματη ευθυγράμμιση του βρετανικού δικαίου στο μέλλον με αλλαγές στους κανονισμούς της ΕΕ που αφορούν τους εργαζόμενους και το περιβάλλον, αλλά αναφέρει ότι είναι διατεθειμένη να εξετάσει νόμο με τον οποίο οι Βρετανοί βουλευτές θα έχουν λόγο επί του κατά πόσο οι όποιοι νέοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί θα πρέπει ή όχι να υιοθετούνται από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο βασικό αίτημα των Εργατικών, ωστόσο, περί παραμονής σε μία τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, η κα Μέι εξακολουθεί να είναι αρνητική. Όπως αναφέρει στην απαντητική επιστολή της προς τον κ. Κόρμπιν, «δεν κατανοώ γιατί πιστεύετε ότι θα ήταν προτιμότερο να επιδιώξουμε να έχουμε λόγο επί μελλοντικών εμπορικών συμφωνιών που θα συνάψει η ΕΕ αντί να έχουμε τη δυνατότητα να συνάψουμε δικές μας (εμπορικές συμφωνίες)».

Η κα Μέι διαβεβαιώνει επίσης τον ηγέτη των Εργατικών ότι η συμφωνία του Brexit που ήδη έχει συνάψει η ίδια με τις Βρυξέλλες «παρέχει την πιο στενή δυνατή σχέση» με την τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά για χώρα μη-μέλος.

Η πλειοψηφία των πολιτικών σχολιαστών στη Βρετανία εκτιμά ότι ο συναινετικός τόνος στην επιστολή της πρωθυπουργού προς τον αρχηγό της αντιπολίτευσης δείχνει ότι επιδιώκει να κερδίσει τη στήριξη μετριοπαθών βουλευτών του Εργατικού Κόμματος στο δρόμο προς μια συμφωνία του Brexit, αλλά και να δείξει στους ευρωσκεπτικιστές στο κόμμα της πως η εναλλακτική επιλογή στη συμφωνία του Brexit που η ίδια προτείνει είναι ένα πιο «μαλακό» Brexit, στο πλαίσιο των προτάσεων Κόρμπιν.

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Στέγασης και Κοινοτήτων Τζέιμς Μπρόκενσαϊρ στην ουσία επιβεβαίωσε με συνέντευξή του στο BBC την Κυριακή ότι την Τετάρτη η πρωθυπουργός προτίθεται να ζητήσει περισσότερο χρόνο από τους βουλευτές για να διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες μία τροποποιημένη συμφωνία του Brexit.

Ο κ. Μπρόκενσαϊρ είπε ότι οι βουλευτές θα μπορούν να υποβάλουν και να ψηφίσουν εκ νέου τροπολογίες επί του μέλλοντος του Brexit έως το αργότερο την 27η Φεβρουαρίου. Απέφυγε ωστόσο να πει ότι μέχρι τότε θα έχει προκύψει τροποποιημένη συμφωνία με την ΕΕ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας ψηφοφορίας μέσα στο Μάρτιο.

Την προσεχή Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου η Βουλή των Κοινοτήτων θα συζητήσει και θα ψηφίσει νέες τροπολογίες επί του Brexit.

Από αυτές που αναμένεται να κατατεθούν ξεχωρίζει εκείνη των Εργατικών που θέλει να δεσμεύσει την κυβέρνηση σε μία τελική ψηφοφορία επί της συμφωνίας του Brexit έως τις 26 Φεβρουαρίου.

Εξηγώντας το σκεπτικό της τροπολογίας, ο σκιώδης υπουργός Brexit των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ εκτίμησε με άρθρο του στους Sunday Times ότι το σχέδιο της Τερέζα Μέι είναι να εξαντλήσει το χρόνο έτσι ώστε στα τέλη Μαρτίου να υποχρεώσει τους βουλευτές να επιλέξουν μεταξύ της συμφωνίας της με την ΕΕ και του άτακτου Brexit.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η απόφαση ομάδας φιλοευρωπαίων βουλευτών για το κατά πόσο θα υποβάλουν ξανά τροπολογία για αναβολή του Brexit πέρα από την 29η Μαρτίου.

ΚΥΠΕ