You are here

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Cambridge Analytica

21/03/2018 12:13

Σε διαθεσιμότητα τέθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Cambridge Analytica Αλεξάντερ Νιξ, στον απόηχο του σκανδάλου χρήσης από την εταιρεία προσωπικών δεδομένων χρηστών του Facebook για τον επηρεασμό των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2016.
 
Η απόφαση για τον κ. Νιξ ήρθε μετά από την προβολή κρυφά μαγνητοσκοπημένων βίντεο του βρετανικού Channel 4 που τον έδειχναν να συζητά με επίδοξο πελάτη τρόπους παγίδευσης πολιτικών αντιπάλων, από τη δωροδοκία μέχρι συναντήσεις με όμορφες γυναίκες.
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι τα σχόλια του Διευθύνοντος Συμβούλου και οι υπόλοιπες κατηγορίες «δεν αντιπροσωπεύουν τις αξίες ή τις επιχειρήσεις της εταιρείας».
 
Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα Times αποκαλύπτει σήμερα ότι η μητρική εταιρεία της Cambridge Analytica, ο Όμιλος SCL, είχε παγιδεύσει πολιτικό αντίπαλο πελάτη της στον Άγιο Χριστόφορο και Νέβις της Καραϊβικής.
 
Άτομο που είχε πληρωθεί από την εταιρεία πρόσφερε προμήθεια ύψους 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων στον συγκεκριμένο πολιτικό ζητώντας ως αντάλλαγμα τη φθηνή αγορά γης στη νησιωτική χώρα. Η συνάντηση κατά την οποία έγινε η προσφορά, που μετά από παζάρια φάνηκε να γίνεται δεκτή από την πολιτικό, βιντεοσκοπήθηκε κρυφά και χρησιμοποιήθηκε εναντίον του.
 
Στο ραδιόφωνο του BBC μίλησε, εξάλλου, ο ερευνητής του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ Αλεξάντρ Κόγκαν, η εφαρμογή για το τεστ προσωπικότητας του οποίου χρησιμοποιήθηκε από την Cambridge Analytica για την απόκτηση των προσωπικών δεδομένων 50 εκ. χρηστών του Facebook.
 
Ο μολδαβικής καταγωγής ερευνητής δήλωσε ότι έχει χρησιμοποιηθεί τόσο από τη βρετανική εταιρεία όσο και από το Facebook ως «αποδιοπομπαίος τράγος» στην υπόθεση. Τόνισε ότι θεωρούσε πως ο ίδιος ενεργούσε απολύτως νόμιμα, διέψευσε τον ισχυρισμό της Cambridge Analytica ότι εκείνος τους προσέγγισε και ισχυρίστηκε ότι το τεστ προσωπικότητας που χρησιμοποιήθηκε ως Δούρειος ίππος στο σκάνδαλο ήταν ιδέα της βρετανικής εταιρείας και όχι δική του.
 
Οι αποκαλύψεις για την παράνομη απόκτηση προσωπικών δεδομένων χρηστών του Facebook από την Cambridge Analytica με σκοπό τον επηρεασμό των εκλογών στις ΗΠΑ έγιναν από τον πρώην εργαζόμενο της εταιρείας Κρίστοφερ Γουάιλι στον Observer της περασμένης Κυριακής.
 
Η Επίτροπος Πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου Ελίζαμπεθ Ντέναμ θα αιτηθεί μέσω των βρετανικών δικαστηρίων ένταλμα έρευνας στα γραφεία της Cambridge Analytica στο Λονδίνο.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της βρετανικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής Πολιτισμού Ντέιμιαν Κόλινς έχει ζητήσει με επιστολή από τον ιδρυτή του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ να καταθέσει ενώπιον των βουλευτών της επιτροπής για τον τρόπο διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.