You are here

Σε δημόσια διαβούλευση οι οδικοί χάρτες οδηγίας ΑΠΕ και ενεργειακή απόδοση

04/08/2020 15:47

Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε από σήμερα η Κομισιόν τους οδικούς χάρτες για τη διαδικασία αναθεώρησης της οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση, καλώντας τους πολίτες και τους ενδιαφερόμενους να τις σχολιάσουν.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η αναθεώρηση και των δύο οδηγιών θα είναι ουσιαστική για τον προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο οι ενεργειακές πολιτικές για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση θα συμβάλουν στην επίτευξη των κλιματικών και περιβαλλοντικών φιλοδοξιών της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Οι κριτικές αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης διαδικασίας που βασίζεται στην επικείμενη έγκριση του Σχεδίου Στόχου για το Κλίμα.

Συγκεκριμένα ο χάρτης πορείας για την οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αξιολογήσει εάν πρέπει να αυξηθεί ο στόχος της ΕΕ για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε τουλάχιστον 32% για το 2030 και εάν άλλα μέρη της οδηγίας απαιτούν προσαρμογή σύμφωνα με την Πράσινη Συμφωνία, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα. Ο χάρτης πορείας για την οδηγία για την ενεργειακή απόδοση θα αξιολογήσει την επάρκεια των ισχυόντων κανόνων για την επίτευξη του υφιστάμενου στόχου ενεργειακής απόδοσης τουλάχιστον 32,5% για το 2030. Αυτοί οι δύο χάρτες πορείας είναι ανοιχτοί σε διαβούλευση έως τις 21 Σεπτεμβρίου.

Η Επίτροπος για την Ενέργεια, Kadri Simson, σχολίασε ότι "είναι σαφές ότι κάθε διαδρομή προς την κλιματική ουδετερότητα απαιτεί κλιμάκωση και επιτάχυνση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενίσχυση της δράσης μας για την ενεργειακή απόδοση".

"Πρέπει να λάβουμε υπόψη όλα τα εργαλεία για να συμβεί αυτό. Οι παρόντες χάρτες πορείας είναι η αρχή μιας διαδικασίας που θα καθοδηγήσει τη μελλοντική μας δράση για τον Ιούνιο του 2021", τόνισε.