You are here

Σε εξέλιξη η επιχείρηση επαναπατρισμού των Βρετανών πελατών της Thomas Cook

23/09/2019 14:41

Σε εξέλιξη είναι η βρετανική επιχείρηση επαναπατρισμού των περίπου 150.000 ταξιδιωτών από τη Βρετανία που βρίσκονται στο εξωτερικό με πακέτα που οργάνωσε η Thomas Cook.

Η βρετανική ταξιδιωτική εταιρεία με ιστορία 178 ετών τέθηκε τα ξημερώματα σε καθεστώς υποχρεωτικής ρευστοποίησης, λόγω πτώχευσης.

Η τελευταία πτήση προσγειώθηκε νωρίς το πρωί στο Μάντσεστερ προερχόμενη από το Ορλάντο. Οι επιβάτες ανέφεραν ότι ενημερώθηκαν εν πτήσει για την κατάρρευση της εταιρείας, με μέλη προσωπικού του αεροσκάφους να βουρκώνουν.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) της Βρετανίας έχει εξασφαλίσει τουλάχιστον 40 αεροσκάφη άλλων εταιρειών για την πραγματοποίηση της Επιχείρησης Μάτερχορν, που περιγράφεται ως η μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού Βρετανών από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την εκκένωση της Δουνκέρκης.

Στόχος είναι οι πτήσεις να γίνουν όσο πλησιέστερα είναι δυνατό στη μέρα και ώρα της προγραμματισμένης επιστροφής, αν και ορισμένα αεροσκάφη ίσως χρειαστεί να προσγειωθούν σε άλλες βρετανικές πόλεις, είτε λόγω μεγέθους είτε λόγω προγραμματισμού άλλων πτήσεων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της CAA Ρίτσαρντ Μόριαρτι δήλωσε: «Η φύση και η κλίμακα της επιχείρησης σημαίνει ότι δυστυχώς κάποια αναστάτωση θα είναι αναπόφευκτη. Ζητάμε από τους πελάτες να κάνουν υπομονή καθώς εργαζόμαστε αδιάκοπα για να τους φέρουμε σπίτι».

Ο διευθυντής πολιτικής της CAA Τιμ Τζόνσον υπολόγισε ότι θα πραγματοποιηθούν περίπου 1000 πτήσεις από τους 55 προορισμούς της Thomas Cook, με ορίζοντα ολοκλήρωσης της επιχείρησης την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι όσοι έκλεισαν πακέτα διακοπών της Thomas Cook καλύπτονται από το πρόγραμμα εγγυήσεων ATOL, όχι όμως και όσοι έκλεισαν μόνο αεροπορικά εισιτήρια με την εταιρεία.

Το συνολικό κόστος ροπής επιχείρησης επαναπατρισμού και της καταβολής αποζημιώσεων υπολογίζεται σε έως και 600 εκ. λίρες για τους Βρετανούς φορολογούμενους.

Ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης να μην καταβάλει τα 250 εκ. λίρες που ζήτησε η Thomas Cook για τη διάσωσή της, λέγοντας ότι θα ήταν μια βραχυπρόθεσμη λύση και ότι πιθανότητα να χρειαζόταν ούτως ή άλλως μια επιχείρηση επαναπατρισμού πελατών της εταιρείας.

ΚΥΠΕ