You are here

Σε χαμηλό 2 ετών φρέναρε ο πληθωρισμός στην Ισπανία

30/05/2023 12:28

Περισσότερο από το αναμενόμενο κατέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός στην Ισπανία, υποστηρίζοντας τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που λένε ότι η ιστορική άνοδος των τιμών της ηπείρου εξασθενεί και οι αυξήσεις των επιτοκίων μπορούν σύντομα να σταματήσουν.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο πληθωρισμός Μαΐου επιβραδύνθηκε στο 2,9% σε ετήσια βάση - είναι το πιο χαμηλό σημείο από τον Ιούλιο του 2021 - καθώς το κόστος των καυσίμων μειώθηκε και η αύξηση των τιμών των τροφίμων ήταν πιο μικρή. Το αποτέλεσμα έρχεται μετά τον πληθωρισμό 3,8% του Απριλίου. Είναι επίσης πολύ κάτω από τη μέση εκτίμηση οικονομολόγων για 3,3%.

Καλά τα νέα και για τον δομικό πληθωρισμό καθώς ο δείκτης που εξαιρεί το κόστος της ενέργειας και ορισμένων ειδών διατροφής μειώθηκε για τρίτο διαδοχικό μήνα, αν και παρέμεινε ψηλά, στο 6,1%.

Ανοδικά κινήθηκαν τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης, παρατείνοντας το ράλι της Δευτέρας. Η απόδοση του 10ετούς ισπανικού υποχωρεί κατά 3 μονάδες βάσης στο 3,47%.

Τα σημερινά στοιχεία είναι τα πρώτα σε μια σειρά ανακοινώσεων πληθωρισμού από την Ευρώπη. Η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία δημοσιεύουν δεδομένα πληθωρισμού αύριο Τετάρτη, ενώ συνολικά η ευρωζώνη την Πέμπτη.

Πηγή: Euro2day