You are here

Σε ισχύ από αύριο η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Βιετνάμ

31/07/2020 14:50

Σε ισχύ τίθεται από αύριο η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Βιετνάμ, η πιο ολοκληρωμένη εμπορική συμφωνία που έχει συνάψει η ΕΕ με μια αναπτυσσόμενη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν. Η συμφωνία καταργεί τους δασμούς στο 99% όλων των εμπορευμάτων που αποτελούν αντικείμενο συναλλαγών μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η επιχειρηματική δραστηριότητα στο Βιετνάμ θα γίνει επίσης ευκολότερη για τις ευρωπαϊκές εταιρείες, οι οποίες θα είναι πλέον σε θέση να επενδύουν και να προβαίνουν σε κρατικές συμβάσεις με ίσες ευκαιρίες με τους τοπικούς ανταγωνιστές τους. Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία, τα οικονομικά οφέλη συμβαδίζουν με εγγυήσεις σεβασμού των εργασιακών δικαιωμάτων, προστασίας του περιβάλλοντος και της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, μέσω ισχυρών, νομικά δεσμευτικών και εκτελεστών διατάξεων για την αειφόρο ανάπτυξη.

Επιπλέον  σήμερα, η Κομισιόν δημοσίευσε τα πορίσματα της μελέτης της σχετικά με τα καθήκοντα των διευθυντών και τη βιώσιμη εταιρική διακυβέρνηση. Η μελέτη δείχνει ότι οι εισηγμένες εταιρείες στην ΕΕ εξακολουθούν να τείνουν να εστιάζουν στα βραχυπρόθεσμα οφέλη των μετόχων και όχι στα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των εταιρειών, σε αντίθεση με τους στόχους της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Αναλυτικά, τα δεδομένα που αξιολογούνται από τη μελέτη δείχνουν μια σαφή ανοδική τάση στις εταιρικές πληρωμές προς τους μετόχους σε σύγκριση με τα έσοδα, ενώ ο λόγος των επενδύσεων προς τα έσοδα μειώνεται. Τα κύρια ευρήματά του δείχνουν ότι υπάρχει αυξανόμενη πίεση από τους επενδυτές, καθώς και έλλειψη στρατηγικής προοπτικής για τους κινδύνους, τις επιπτώσεις και τις ευκαιρίες βιωσιμότητας.

Η μελέτη διαπιστώνει επίσης ότι οι τρέχουσες δομές αμοιβών και η εμπειρογνωμοσύνη του διοικητικού συμβουλίου θέτουν προκλήσεις για τη βιωσιμότητα.

Επιπλέον, υπάρχει έλλειψη συνεισφοράς των ενδιαφερόμενων μερών στη λήψη αποφάσεων της εταιρείας και περιορισμένη επιβολή των καθηκόντων των διευθυντών όταν πρόκειται για δράση προς τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της εταιρείας.