You are here

Σε ισχύ από σήμερα το νέο σύστημα σήμανσης καυσίμων

12/10/2018 15:05

Ένα νέο εναρμονισμένο σύνολο ετικετών καυσίμων, τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα σε ολόκληρη την Ευρώπη, το οποίο προβλέπει ότι πλέον οι ετικέτες στις δεξαμενές και τις μάνικες θα χωρίζονται σε τρεις ομάδες:

 - Τα καύσιμα τύπου βενζίνης: που θα σημειώνονται με "Ε" μέσα σε κύκλο: E5, E10, κλπ. ("Ε" σημαίνει αιθανόλη, που υπάρχει στη βενζίνη).

  - Τα καύσιμα τύπου ντίζελ: που θα σημειώνονται με ένα "B" μέσα σε ένα τετράγωνο: B7, B10, XTL κ.λπ. ("Β" σημαίνει βιοντίζελ και το XTL σημαίνει συνθετικό ντίζελ και δηλώνει ότι δεν προέρχεται από αργό πετρέλαιο).

 - Τα αέρια καύσιμα: που θα αναγράφουν το πρότυπό τους μέσα σε ρόμβο / διαμάντι: π.χ. CNG, LNG, LPG και H2 (υδρογόνο).

Η Κομισιόν σημειώνει ότι τα εναλλακτικά καύσιμα μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των προβλημάτων ποιότητας του αέρα στην Ευρώπη, πολλά από τα οποία οφείλονται στις εκπομπές από τις μεταφορές.

Η πρωτοβουλία αυτή λαμβάνεται βάσει του άρθρου 7 της οδηγίας για την υποδομή εναλλακτικών καυσίμων του Οκτωβρίου 2014 και ευθυγραμμίζεται με το σχέδιο δράσης της Κομισιόν για την υποδομή εναλλακτικών καυσίμων, το οποίο εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 2017.

"Οι ίδιες εναρμονισμένες, ευανάγνωστες, σαφείς και απλές ετικέτες θα είναι επίσης υποχρεωτικές για τα νεαοχήματα και θα εμφανίζονται στα καπάκια των καυσίμων", αναφέρει η Κομισιόν, δεν αντικαθιστούν τα υπάρχοντα ονόματα και μάρκες καυσίμων, ούτε τις προδιαγραφές ποιότητας, ασφάλειας και απόδοσης. Οι ετικέτες βασίζονται σε βιομηχανικά πρότυπα και έχουν αναπτυχθεί από ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης με τη συμμετοχή εκπροσώπων της βιομηχανίας, των καταναλωτών και της κοινωνίας των πολιτών.

ΚΥΠΕ