You are here

Σε ισχύ από σήμερα συμφωνία ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Βελγίου και Ολλανδίας

02/01/2018 14:52

Μια νέα συμφωνία ανταλλαγής περιοχών στα σύνορα του Βελγίου με την Ολλανδία τέθηκε σήμερα σε ισχύ, σύμφωνα με το ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΟS. Στη βάση της συμφωνίας η Ολλανδία λαμβάνει από το Βέλγιο δύο χερσονήσους μεγέθους "23 γηπέδων ποδοσφαίρου". Σύμφωνα με το NOS η περιοχή που διευθετήθηκε βρίσκεται μεταξύ του ανατολικού βελγικού δήμου Vise και του νοτιοδυτικού ολλανδικού δήμου Eijsden που χωρίζονται από τον ποταμό Meuse (διάσημος από τις πρώτες εναέριες μάχες κατά τον Α`Παγκόσμιο Πόλεμο).

Λόγω της μετατόπισης της κοίτης του ποταμού, με την πάροδο του χρόνου, δύο ακατοίκητα κομμάτια γης που ανήκουν στο Βέλγιο κατέληξαν στην ολλανδική πλευρά του ποταμού, ενώ ένα τμήμα ολλανδικού εδάφους κατέληξε στη βελγική πλευρά του Meuse.

Στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας, τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών στην περιοχή αυτή διασπάται τώρα στη μέση του ποταμού. Οι Κάτω Χώρες κέρδισαν έκταση 40,5 στρέμματα. Το Βέλγιο, από την άλλη πλευρά, κερδίζει μια περιοχή μεγέθους 7,6 στρέμματα.

Οι ακατοίκητες εκτάσεις που ανταλλάχθησαν είχαν μια σκοτεινή φήμη με την πάροδο του χρόνου. Οι  κάτοικοι παραπονέθηκαν ότι οι μικρές εκτάσεις χρησιμοποιήθηκαν για παράνομες δραστηριότητες, συμφωνίες για ναρκωτικά και πορνεία, σύμφωνα με τον ολλανδικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα NOS, ενώ η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο με την ανακάλυψη ενός ακέφαλου πτώματος. Κάτοικοι των γύρω περιοχών ενημέρωσαν τις αρχές της Ολλανδίας αλλά η αστυνομία  δεν μπορούσε να διερευνήσει το γεγονός, διότι το πτώμα βρέθηκε στο βελγικό έδαφος. Από την άλλη η βελγική αστυνομία δεν επιτρέπεται να εισέλθει στις Κάτω Χώρες χωρίς να λάβει ειδική άδεια και δεν μπορούσε να προσεγγίσει τη χερσόνησο, παρά μόνο με βάρκες, κάτι που αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολο.

Οι Βέλγοι και οι Ολλανδοί βασιλείς υπέγραψαν τη συμφωνία τον περασμένο Νοέμβριο, 170 χρόνια μετά την αρχική συμφωνία των συνόρων των χωρών το 1843. Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Didier Reynders χαιρέτισε τη συμφωνία, λέγοντας ότι αποτελεί ένδειξη καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. "Η συμφωνία δείχνει ότι τα σύνορα μπορούν επίσης να ανταλλάσσονται ειρηνικά", είπε χαρακτηριστικά.

ΚΥΠΕ