You are here

Σε ισχύ από την Παρασκευή ο κανονισμός για δασμούς 2,8 δισ. ευρώ σε αμερικάνικα προϊόντα στην ΕΕ

20/06/2018 14:00

Η Koμισιόν ενέκρινε σήμερα τον κανονισμό για την εφαρμογή των μέτρων της ΕΕ ως απάντηση στους δασμούς των ΗΠΑ για τον χάλυβα και το αλουμίνιο, επί ενός καταλόγου προϊόντων αξίας 2,8 δισ. ευρώ και θα τεθούν σε ισχύ την Παρασκευή 22 Ιουνίου και συγκεκριμένα θα δασμολογηθούν προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου, γεωργικά προϊόντα και άλλα, βάσει των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Η Επίτροπος για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρομ δήλωσε σχετικά ότι "ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή" και πως "το διεθνές εμπόριο, το οποίο αναπτύξαμε τα τελευταία χρόνια μαζί με τους Αμερικανούς εταίρους μας, δεν μπορεί να παραβιαστεί χωρίς αντίδραση από την πλευρά μας".

Ο στόχος του κανονισμού είναι να "εξισορροπήσει" το διμερές εμπόριο με τις ΗΠΑ λαμβάνοντας ως βάση την αξία των εξαγωγών χάλυβα και αλουμινίου που επηρεάζονται από τα μέτρα των ΗΠΑ ( 6,4 δισ. ευρώ). Από το ποσό αυτό, η ΕΕ θα εξισορροπηθεί άμεσα με εξαγωγές αξίας 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η εναπομένουσα εξισορρόπηση των συναλλαγών αξίας 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ θα πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο - σε τρία χρόνια ή μετά τη θετική διαπίστωση της επίλυσης διαφορών στο πλαίσιο του ΠΟΕ, εάν αυτό θα συμβεί νωρίτερα.

Ο εκτελεστικός κανονισμός, ο οποίος πρόκειται να δημοσιευθεί αύριο και να τεθεί σε ισχύ την Παρασκευή, καθορίζει τα προϊόντα και το επίπεδο των καθηκόντων που πρέπει να εφαρμόζονται, τόσο τώρα όσο και στο μέλλον, εάν είναι απαραίτητο. Ο κατάλογος των προϊόντων είναι ο ίδιος με τον προηγούμενο κανονισμό εφαρμογής της 16ης Μαΐου και όπως κοινοποιήθηκε στον ΠΟΕ στις 18 Μαΐου.