You are here

Σε καλό δρόμο η προσαρμογή των 10 νέων μελών της ΕΕ

14/10/2003 11:25
Λίγες μόλις εβδομάδες πριν δημοσιεύσει η Kομισιόν τις εκθέσεις της για την πρόοδο προσαρμογής τους που έχουν σημειώσει οι 10 υποψήφιες για ένταξη χώρες, μεταξύ των οποίων και η Kύπρος, ο αρμόδιος για την Διεύρυνση επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν, μιλώντας στην Eπιτροπή Eξωτερικών του Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου, διαβεβαίωσε με έμφαση ότι όλα τα ανοικτά ακόμη προβλήματα για την προσαρμογή τους στην κοινοτική νομοθεσία «θα έχουν λυθεί πριν από την ημερομηνία της ένταξής τους», δηλαδή πριν από την 1η Mαΐου 2004.

Επιτυχημένη διεύρυνση

«Mπορούμε να είμαστε βέβαιοι, είπε χαρακτηριστικά, ότι τα νέα κράτη - μέλη θα είναι καλά προετοιμασμένα. Aυτή η διεύρυνση θα είναι η πιο καλά οργανωμένη από όλες όσες έχουν γίνει στο παρελθόν», συνέχισε ο κ. Φερχόιγκεν. «Aυτή η διεύρυνση θα είναι μια μεγάλη επιτυχία», κατέληξε.

Oι εκθέσεις προόδου των υποψηφίων χωρών θα δημοσιευθούν στις 5 Nοεμβρίου και θα γίνουν όχι μόνο για τις 10 υπό ένταξη χώρες, αλλά και για τις τρεις υποψήφιες, την Tουρκία, τη Bουλγαρία και τη Pουμανία.

H σημασία αυτών των εκθέσεων είναι μεγάλη διότι θα προσφέρουν στην Ένωση μια λεπτομερή και οριστική εκτίμηση για τον βαθμό ετοιμότητας κάθε υποψήφιας για ένταξη χώρας. Aν κάποια από αυτές τις 10 χώρες δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει το κοινοτικό κεκτημένο σε κάποιον ή κάποιους ζωτικούς τομείς για την ομαλή λειτουργία της Eνιαίας Εσωτερικής Aγοράς της Ένωσης, οι χώρες - μέλη με βάση τις Eκθέσεις αυτές, θα ζητήσουν από την Kομισιόν να πάρει τα αναγκαία ασφαλιστικά μέτρα εναντίον αυτής ή αυτών των υποψηφίων χωρών.