You are here

Σε ύφεση τύπου «V» η ρουμανική οικονομία

05/06/2009 09:35
Σε ύφεση τύπου «V», όπου η οικονομία βιώνει κάθετη διολίσθηση, αλλά ανακάμπτει γρήγορα, θα βρεθεί η ρουμανική οικονομία, εκτιμά ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας (BNR), Μούγκουρ Ισαρέσκου.

Μιλώντας στις εργασίες του οικονομικού φόρουμ για τις χώρες της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο κ. Ισαρέσκου τόνισε, μεταξύ άλλων, πως η Ρουμανία δεν είναι εξαρτημένη -σε μεγάλο βαθμό- από τις εξαγωγές, ενώ παρ' όλη την οικονομική κρίση, καταγράφηκαν ενδείξεις ανάπτυξης στον γεωργικό τομέα. Ο ίδιος επισήμανε επιπλέον πως το δεύτερο τρίμηνο του 2009 η Ρουμανία θα καταγράψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης και εξέφρασε την ελπίδα πως η θετική τάση θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους.

Ωστόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναμένει ανάπτυξη της ρουμανικής οικονομίας με θετικό πρόσημο το δεύτερο τρίμηνο του 2010.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του διεθνούς οργανισμού, η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί το 2009 και θα παρουσιάσει «σημάδια» στασιμότητας και σταδιακής ανάκαμψης από το 2010.

Μείωση επιτοκίου

Την ίδια στιγμή το βασικό επιτόκιο της Ρουμανίας, το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ενωση μαζί με την Ουγγαρία, εκτιμάται ότι μπορεί να υποχωρήσει στο 8% φέτος. Η κεντρική τράπεζα της Ρουμανίας ενδέχεται να περικόψει το επιτόκιο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στις 30 Ιουνίου και να συνεχίσει τη μείωση έως τον Αύγουστο.

Η BNR μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 9,5% το Μάιο, μετά από αρνητική ανάπτυξη 6,4% στο πρώτο τρίμηνο, λόγω επιβράδυνσης στις χορηγήσεις, αύξηση των μισθών και συρρίκνωση της ζήτησης για εξαγωγές στους κύριους εμπορικούς εταίρους της χώρας στη Δυτική Ευρώπη.

Τέλος ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 6,5% τον Απρίλιο από 6,7% τον Φεβρουάριο, ενώ βρίσκεται ακόμη πάνω από το όριο του 4,5%, που έχει θέσει η Κεντρική Τράπεζα.